KISELJAK

Ni 26 godina nakon ubistva Omera ef. Drkića u Han-Ploči niko nije procesuiran

Zajedno sa 20 svojih džematlija, ubijen je u garaži Ahmeda Duharkića od elitnih jedinica HVO-a

Sa sastanka članova Udruženja ''Ilmijja''. Medžlis IZ Kiseljak

Z. KARIĆ

13.6.2019

Udruženje ''Ilmijje'' (Udruženje imama) Kiseljak je na svojoj redovnoj sjednici, a povodom 26. godišnjice stradanja Bošnjaka džemata Han-Ploča, izrazilo žaljenje zbog nepronalaska Omera ef. Drkića, koji je ubijen zajedno sa svojih 78 džematlija.

- Razočarani smo činjenicom da nakon 26 godina ubice ili nalogodavci našeg kolege Omera efendije, ali i njegovih džematlija, nisu procesuirani. Svjedoci smo nevino stradalih Bošnjaka u prethodnoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Mnogi od njih još nisu pronađeni te njihove porodice, ali i komšije čekaju dan kada će im dženazu klanjati, ali i dan kada će odgovorni stati pred lice pravde - istakli su iz Udruženja.

Udruženje je uputilo upit Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine o ovome predmetu te očekuju adekvatan odgovor.

Omer ef. Drkić rođen je 11. 5. 1958. godine u selu Kramari, općina Trnovo. Tu završava osnovnu školu, nakon čega se upućuje na daljnje obrazovanje u Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Godine 1979. završava GHM i počinje raditi kao imam u selu Čuhovići, općina Konjic. 

U međuvremenu se oženio. Nakon godinu rada u ovome džematu upućen je na odsluženje vojnog roka. Godine 1981. upućuje se ka Hercegovini, gdje će preuzeti novi džemat u mjestu Pijesci, Mežlis IZ Mostar. Godine 1982. upisuje Islamski teološki fakultet u Sarajevu, koji zbog udaljenosti mjesta stanovanja i rada nije završio.


Ef. Drkić: Ubijen 1993. godine. Medžlis IZ Kiseljak

Godine 1987. prelazi na službu u Medžlis Islamske zajednice Kiseljak, džemat Han-Ploča, njegov posljednji džemat. Tu je uspješno obavljao imamski posao sve do 1993. godine, kada zločinci HVO-a zauzimaju ovo mjesto i čine veliki zločin nad džematlijama ovoga džemata. Među njima je bio i rahmetli Omer ef. Drkić. Iza sebe ostavlja suprugu Zinetu sa tri sina i još nerođenom kćerkom. Odlučio je da i u najtežim trenucima ostane uz svoj džemat iako je sa porodicom mogao preći na sigurnu teritoriju.

Zajedno sa 20 svojih džematlija ubijen je u garaži Ahmeda Duharkića 16. 6.1993. godine od elitnih jedinica HVO-a (Apostoli i Maturice). Do dan-danas ubijeni u spomenutoj garaži nisu pronađeni, a među njima je i ef. Omer.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.