NEZVANI GOST Samo 500 metara od centra Bugojna

Medvjedica i medvjedići razbucali košnice

Ovakvo ponašanje životinje nije neuobičajeno za ovaj period godine, a i zbog činjenice da se lokalitet nalazi u uzgojnom području mrkog medvjeda

A. MANDŽIĆ

Razbacane košnice u krugu od 20 metara


U rejonu Obješenice, uzvišenja koje se nalazi oko 500 metara od centra Bugojna, medvjedica i dva medvjedića uništili su deset košnica Stipe Lučića.

Prijavljen slučaj

To govore sadašnja saznanja do kojih se moglo doći na osnovu tragova koji su „posjetioci“ ostavili iza sebe. Stipo, koji se pčelarstvom bavi više od dvadeset godina, kaže da ga je ovo iznenadilo jer se košnice već dvije godine nalaze na ovom području.

- U prečniku od 15 do 20 metara medvjed je bukvalno raznio deset košnica. Pčele su bile uznemirene, a ja sam prijavio štetu koja je sigurno velika. Jedna košnica košta između 200 i 250 maraka. Ništa se tu neće moći obnoviti, možda se nađe koja matica među ovim polomljenim košnicama – razočarano nam govori Stipo Lučić.

U neposrednoj blizini pčelinjaka medvjedi su raskopali i jedan mravinjak u potrazi za hranom, jer larve koriste u svojoj ishrani.

Mustafa Bašić, ekspert za procjenu iz oblasti lovstva i šumarstva resornog kantonalnog ministarstva, ističe da ovakvo ponašanje medvjedica nije neuobičajeno za ovaj period godine, a i zbog činjenice da se lokalitet nalazi u uzgojnom području mrkog medvjeda.

Seoska područja

- Medvjedice koje su na svijet donijele mladunčad sklanjaju se od većih mužjaka u seoska područja, a isto tako rade i u jesen, kada obilaze napuštena domaćinstva gdje postoji mnogo neobranih plodova – objašnjava Bašić.

  • Vadili med iz saća

    Vadili med iz saća


Mladunče utrčalo među djecu

- Prije desetak dana ova ista medvjedica s mladunčadi je registrirana u rejonu MZ Kopčić, na mjesnom igralištu, gdje je mladunče istrčalo među djecu... Vratili smo ih i u međuvremenu je došlo do njihovog pomjeranja u cilju da medvjedica obuči svoje potomstvo, da prehrani i preživi u prirodi – ističe Bašić.

Nadoknada štete

Bašić naglašava da bi, prema Zakonu o lovstvu, štetu trebao nadoknaditi dijelom korisnik lovišta, dijelom resorno kantonalno i federalno ministarstvo. U ovom slučaju, s obzirom ns to da u našem kantonu nisu formirana lovišta, nadoknadu štete treba da osiguraju Kantonalno i Federalno ministarstvo.

Više o temi Bugojno

Više o:

Bugojno Medvjed
NA VRH

Podijeli članak na