POSJETE Prokoško jezero ljepotom oduzima dah

Prirodni dragulj u njedrima Vranice magnet je za turiste

Prenoćište na obali jezera košta 10 KM, a najam katuna je od 80 do 100 KM

H. ČUKLE
03.07.2019 23:16

Prokoško jezero smješteno je na nadmorskoj visini od 1.636 metara

Foto: H. Čukle

U dvodnevnoj promotivno-turističkoj posjeti Prokoškom jezeru, biseru prirode u njedrima planine Vranice, uživala je grupa bh. novinara, među kojima i dopisnik “Dnevnog avaza”. Organizatori posjete bili su Udruženje “Alterural” Sarajevo i Planinarsko društvo “Vranica” iz Fojnice.

Endemična vrsta

Nakon sela Vranci u općini Kreševo, krenuli smo od Fojnice uzvodno asfaltnim putem do Tocila, a odatle dosta dobrim makadamskim putem uz rječicu Jezernicu do Vlaške ravni i Hrida, odakle se pruža pogled na prelijepo jezero.

Udaljeno je od Fojnice 23 kilometra, a smješteno je na nadmorskoj visini od 1.636 metara. Na ulazu u ovaj spomenik prirode dočekali su nas rendžeri, uz rampu i naplatnu kućicu. Odnedavno se ulaz na Prokoško jezero plaća, a cijena je simbolična – 2 KM. Oni koji do jezera žele doći automobilom, platit će 10 KM.

Na obalama jezera nanizano je skoro 300 katuna, a po obližnjim livadama i proplancima pasu stada ovaca i krda goveda. Iako je bio radni dan, oko jezera su bile parkirane desetine automobila, koji su dovezli turiste sa svih strana svijeta da se dive planinskom dragulju. Tako je tokom cijele ljetne sezone – Prokoško jezero je magnet za turiste.

Površina gorskog oka, kako još zovu Prokoško jezero, je skoro pola kilometra. Dugo je 500, široko 200, a najviša dubina mu je 13 metara. Nastanjuje ga endemična vrsta vodozemca triton, koji obitava u najčistijim vodama, a tu se može naći i endemična biljka vranički zvončac.

Mještani Prokosa na Prokoško jezero izlaze sa stokom poslije 1. maja i tu borave do prvih mrazeva i snjegova. Mnogi svoje katune izdaju turistima kao prenoćište, a nude im i specijalitet - domaće pite ispod sača.

- Prenoćište po osobi košta oko 10 KM. Može se unajmiti i cijela koliba, a cijene su od 80 do 100 KM. Pite ispod sača su 10, 15, 20 te 30 KM, koliko košta burek. Prodajemo i domaći džem, tegla košta 10 KM, a toliko je i litar sirupa od borovnice ili brusnice. Pravimo svašta i od domaćeg mlijeka. Suhi masni kravlji sir je 8 KM, ovčiji svježi 13, kajmak 10, puter 12 KM – kaže nam mještanka Zumreta Polutan.

Šumski plodovi

Posjetioci tokom boravka u ovoj zračnoj banji mogu brati ljekobilje, šetati i planinariti, brati šumske plodove. Na raspolaganju su im i mini prodavnice mješovite robe.

Prelijepu sliku Prokoškog jezera kvare gomilice smeća koje neodgovorni posjetioci ostavljaju iza sebe. Na kraju dana, kad im se završi radno vrijeme, rendžeri se organiziraju i pokupe ga s obala ovog bisera prirode kako bi ujutro sve bilo čisto, za nove goste.

Ponuda seoskih domaćinstava

Ova promotivna aktivnost organizirana je u okviru projekta “Osnaživanje ruralnih turističkih destinacija oko Sarajeva radi diversifikacije ruralne ekonomije”, a finansijer je Evropska unija. Cilj je predstaviti i promovirati ruralni turizam i turističku ponudu malih seoskih domaćinstava u širem okruženju Sarajeva.

  • Polutan: Pite ispod sača
    Polutan: Pite ispod sača Foto: H. Čukle

Komentari

NA VRH