KISELJAK

Građani protiv gradnje hidroelektrana na rijeci Lepenici

Održan je i sastanak s načelnikom općine Kiseljak Mladenom Mišurićem Ramljakom

Počeli pripremni radovi. Facebook

Z. KARIĆ

4.7.2019

Na rijeci Lepenici u kiseljačkom naselju Toplica počinje gradnja dvije mini hidroelektrane. Međutim, nakon što se ova vijest pročula, mještani su izrazili nezadovoljstvo.  

Povodom toga održan je sastanak s načelnikom općine Kiseljak Mladenom Mišurićem Ramljakom, kojem su, osim mještana, prisustvovali i predstavnici kiseljačkog Udruženja ribara, sekretar općine Dragomir Lučuć, vijećnik Boris Mrnjavac te predsjednik Ekološko-humanitarnog udruženja ''Gotuša'' iz Fojnice Robert Oroz.

Tokom sastanka dogovoreno je da se ovaj problem proba riješiti mirnim putem. Također, na sastanku je jasno stavljeno do znanja da su građani protiv gradnje centrala te je rečeno kako će se boriti do kraja svim raspoloživim pravnim i zakonskim sredstvima. Također je rečeno da, ako se problem ne riješi, građani su spremni izaći na proteste, pa čak i fizičko sprečavanje radova.

Priča oko gradnje mini hidroelektrana na rijeci Lepenici počela je prije 10 godina zahtjevom jedne kompanije iz Sarajeva. Općinsko vijeće Kiseljak je tada, nakon saglasnosti mještana, odobrilo Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srednjobosanskog kantona početak procesa izdavanja koncesije. U planu su tada bile tri mini hidrocentrale i popratni turizmu namijenjeni sadržaji.

Otad do danas ništa se nije radilo. Međutim, nedavno je primjećeno da su počeli pripremni radovi na izgradnji mini hidroelektrana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.