DOGAĐAJI

Otvorena novoizgrađena džamija u Uzričju

Mještani tek sada smatraju svoj povratak potpunim

N. ČAUŠEVIĆ

6.7.2019

Svečano otvaranje džamije u Uzričju - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

U gornjovakufskom naselju Uzričje, koje je u proteklom ratu potpuno porušeno i raseljeno, svečano je otvorena novoizgrađena džamija. 

Ova džamija je nekada davno izgrađena, pa je porušena u Drugom svjetskom ratu, ponovo je izgrađena, da bi bila ponovo porušena u posljednjem ratu, kada je i cijelo naselje sravnjeno sa zemljom.

Mještani i brojni prisutni gosti nisu krili svoju sreću i oduševljenje povodom ovog događaja, jer tek sada smatraju svoj povratak potpunim. 

Veliku pažnju i trud su posvetili potrebi da ugoste i dočekaju sve goste pa su svima osigurali hranu i piće. Među prisutnim gostima je bio i muftija travnički Ahmed ef. Adilović, koji nam je dao više informacija o samoj izgradnji džamije. 

- Sredstva za ovu džamiju je donirala jedna sestra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja je željela ostati anonimna, pa je mi poznajemo samo pod pseudonimom Umu Muhamed (Majka Muhameda). Ona je bila prisutna i na samom otvorenju, otključala je vrata džamije i svečano ju otvorila za klanjanje namaza. Osim ove donacije, određena sredstva su donirali i mještani Uzričja, te cijele općine Gornji Vakuf/Uskoplje. Presretni smo što je ova džamija otvorena i što je mještanima ovog naselja omogućeno da čuju ezan i obavljaju namaz u Uzričju - kazao je muftija travnički.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.