ADRENALINSKI SPORTOVI

Kroz enduro promovira Jajce u najboljem svjetlu

Nakon utrke na obroncima Ranče, dobili smo veoma pozitivne komentare i naročito pohvale od vozača za planinske staze, koje se rijetko mogu pronaći u našem okruženju, govori Bagarić

Bagarić: Klub djeluje u dvije općine. E.C.

Piše: E. CRNKIĆ

12.7.2019

Motociklistički klub “Enduro” iz Jajca osnovan je s ciljem da okupi ljubitelje enduro sporta u Jajcu, ali i Bosni i Hercegovini. Klub koji okuplja motocikliste koji vole prirodu, vožnju prirodnim stazama, uz savladavanje raznih prepreka, egzistira od 2012., dok je službeno registriran 2016. godine. Trenutno broje 25 članova s tendencijom porasta.

Gosti iz inozemstva

- Osim iz Jajca, okupljamo članove i iz susjedne općine Dobretići. Naš klub djeluje na ove dvije općine. Od 2012. organiziramo enduro vožnje, kao i druženja na otvorenom, gdje se pojavi veliki broj motociklista iz naše zemlje, ali i iz inozemstva – govori nam Anto Bagarić, predsjednik Motociklističkog kluba “Enduro” iz Jajca.

Za svaki sport potrebni su ljubav, interesiranje, ali i usavršavanje kroz trenažni proces.

Za ovaj sport potrebna je velika ljubav. E.C.

- Kroz promociju ovog sporta promoviramo i grad Jajce u najboljem svjetlu, u nadi da ćemo privući pažnju domaćih, ali i stranih investitora. Ovaj vid turizma veoma je značajan za naš turizam, koji je u usponu, ali i za sam razvoj sporta - rekao je Bagarić. Želja mu je, kaže, da razvije ovaj vid sporta, ali i turizam.

Izvući korist

- Vjerujem da na planinu Ranče možemo privući veliki broj turista, koji bi uživali u svim našim blagodatima, jer iz turizma možemo izvući veoma lijepu korist – ističe Bagarić.

Druženja na otvorenom privlače mnoge motocikliste. Pritvatni arhiv

Organizirali su i prve enduro utrke na obroncima Ranče. 

- Prije dvije godine, organizirali smo i prvu enduro utrku, na kojoj je učestvovalo više od 40 takmičara iz BiH, ali i iz Hrvatske, Slovenije i Njemačke. Nakon utrke, dobili smo veoma pozitivne komentare i naročito pohvale od vozača za planinske staze, koje se rijetko mogu pronaći u našem okruženju - govori Bagarić.

Klub se finansira isključivo od članova, neke značajnije pomoći nemaju.

Život u vrletima

Anto Bagarić živi s roditeljima u porodičnoj kući koja je više od 18 kilometara udaljena od centra Jajca, bez komšija, u netaknutoj prirodi. 

- Ostao sam da živim u svom gradu, iako sam imao dosta ponuda da odem u neke druge zemlje, ali to mene ne interesira. Moj cilj je da ostanem da živim na svojoj očevini u planinskim vrletima – kaže Bagarić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.