TRAVNIK Realizacija projekta s ciljem razvoja turizma

Planinari izrađuju karte i markiraju staze na Vlašiću

Prva faza je markacija bojama, nakon čega ćemo raditi projektnu dokumentaciju, pa ćemo postaviti 70 usmjeravajućih znakova, kaže Matošević

D. PUCAR
24.07.2019 07:38

Planinari markiraju staze

Foto: Avaz

Turistička zajednica SBK i tri travnička planinarska društva krenuli su s velikim projektom označavanja planinarskih staza na čitavom Vlašiću.

Radi se o projektu koji finansira Općina Travnik, a tako su ovih dana članovi planinarskih društava „Vlašić“, „Guča Gora“ i „Paklarske stijene“ na terenu i markiraju staze prema standardima Via Dinarice.

 Internet-stranica

Ukupno će do septembra biti markirano 29 planinarskih staza na ovoj bh. planini te će biti izrađene internet-stranica i karte staza, kaže Miroslav Matošević, direktor TZ SBK.

- Prva faza je markacija bojama, nakon čega ćemo raditi projektnu dokumentaciju, pa ćemo postaviti 70 usmjeravajućih znakova - rekao je Matošević.

Prema njegovim riječima, cijeli projekt još je jedan korak ka popularizaciji planinarenja u svrhu turizma.

- Mi smo prošle godine krenuli s ubacivanjem planinarenja na turističke mape našeg kantona, a ovo je samo još jedan korak ka tom cilju. Turistički potencijal planinarenja u našem kantonu je dobar, pa ga nastojimo i iskoristiti kao još jedan vid ponude - rekao je Matošević.

Obučen kadar

Sve bi trebalo biti gotovo do kraja septembra, a vrijednost projekta je oko 20.000 KM.

Planinarskih destinacija, ali i obučenog kadra za ovu vrstu aktivnosti SBK ima dovoljno, pa bi sasvim sigurno u skorijoj budućnosti planinarenje moglo postati jedna od uspješnijih turističkih ponuda Kantona.

Komentari

NA VRH