TRAVNIK

Planinari izrađuju karte i markiraju staze na Vlašiću

Prva faza je markacija bojama, nakon čega ćemo raditi projektnu dokumentaciju, pa ćemo postaviti 70 usmjeravajućih znakova, kaže Matošević

Planinari markiraju staze. Avaz

D. PUCAR

24.7.2019

Turistička zajednica SBK i tri travnička planinarska društva krenuli su s velikim projektom označavanja planinarskih staza na čitavom Vlašiću.

Radi se o projektu koji finansira Općina Travnik, a tako su ovih dana članovi planinarskih društava „Vlašić“, „Guča Gora“ i „Paklarske stijene“ na terenu i markiraju staze prema standardima Via Dinarice.

 Internet-stranica

Ukupno će do septembra biti markirano 29 planinarskih staza na ovoj bh. planini te će biti izrađene internet-stranica i karte staza, kaže Miroslav Matošević, direktor TZ SBK.

- Prva faza je markacija bojama, nakon čega ćemo raditi projektnu dokumentaciju, pa ćemo postaviti 70 usmjeravajućih znakova - rekao je Matošević.

Prema njegovim riječima, cijeli projekt još je jedan korak ka popularizaciji planinarenja u svrhu turizma.

- Mi smo prošle godine krenuli s ubacivanjem planinarenja na turističke mape našeg kantona, a ovo je samo još jedan korak ka tom cilju. Turistički potencijal planinarenja u našem kantonu je dobar, pa ga nastojimo i iskoristiti kao još jedan vid ponude - rekao je Matošević.

Obučen kadar

Sve bi trebalo biti gotovo do kraja septembra, a vrijednost projekta je oko 20.000 KM.

Planinarskih destinacija, ali i obučenog kadra za ovu vrstu aktivnosti SBK ima dovoljno, pa bi sasvim sigurno u skorijoj budućnosti planinarenje moglo postati jedna od uspješnijih turističkih ponuda Kantona.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.