GORAŽDE

Pacijenti apelirali: Hitno uspostavite dijalizni centar ili ćemo pravdu tražiti pred sudom

Kantonalna bolnica Goražde. Arhiv

Al.B

30.7.2019

Dijalizni pacijenti sa područja BPK Goražde zatražili su da se hitno realizira ugovor o osnivanju dijaliznog centra u Goraždu, da se osigura poštivanje njihovih prava i prekine praksa da bubrežni bolesnici iz ovog kantona svakodnevno putuju od 200 do 250 kilometara do Sarajeva i nazad kako bi obavili dijalizu i nastavili živjeti. 

U otvorenom pismu upućenom na adrese federalnih i kantonalnih institucija, rukovodstvu bolnice, ali i međunarodnim organizacijama i medijima, pacijenti traže da se prekinu njihove patnje te predlažu da se, do uspostave dijaliznog centra u Goraždu, upućuju u tridesetak kilometara udaljenu Foču.

- Ukoliko se nadležni ponovo ogluše na naše zahtjeve i ugovorom o osnivanju dijaliznog centra u Goraždu preuzete obaveze ili pokušaju odugovlačiti i zamajavati pacijente i javnost nekim drugim projektima i gradnjom novih zgrada za potrebe dijalize u Goraždu, bit ćemo prinuđeni tražiti pravdu putem sudskih instanci – navode u otvorenom pismu.

Ugovor o osnivanju dijaliznog centra u okviru Kantonalne bolnice u Goraždu potpisan je u septembru prošle godine, a rok od šest mjeseci nakon kojeg je trebao početi s radom, davno je prošao.

- Obavezali su se na doškolovanje kadrova, nabavku aparata za dijalizu i prilagođavanje prostora u bolnici. Koliko znamo i koliko smo pratili medije, do današnjeg dana ništa od toga nije urađeno. Tadašnjih 25 poslanika u Skupštini BPK glasalo je za, njih 11 ponovilo je izborni rezultat i danas su na istoj poziciji, a dva poslanika su u spomenutom periodu bili članovi Vlade. Ne želimo vjerovati da su svi zaboravili za šta su glasali i svesrdno davali podršku. Ne želimo vjerovati da je to sve samo bila predstava za izbore, a da su izborni rekviziti bili dijalizni pacijenti – poručuju pacijenti, koji već godinama proživljavaju agoniju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.