BUGOJNO Dani u kojima se dijeli radost

Kemal ef. Tokmić: Kurban znači naše približavanje Allahu, dž. š.

Istaknuo je da se još u kućama vjernika zadržao veliki broj običaja kojima se dočekuje i obilježava Kurban-bajram

Fena
11.08.2019 11:54

Ef. Tokmić: Veliki broj naših džematlija uplati kurbane za Elči Ibrahim-pašinu medresu

Foto: Arhiv

Bajrami su dani u kojima se veselimo izvršavanju obreda kurbana i dani u kojima dijelimo radost jer su hadžije u Meki obavile hadž, kazao je za Fenu glavni imam Medžlisa IZ Bugojno Kemal ef. Tokmić. 

Ističe kako se radi o posebnim, mubarek danima, u kojima se radost dijeli s porodicom, rodbinom, komšijama i prijateljima i pomaže onima kojima je to potrebno. Po njegovim riječima, obilježavanje Kurban-bajrama je duboko ukorijenjeno u islamskoj tradiciji i životu svih muslimana. 

- U duhovnom smislu, kurban znači naše približavanje Allahu, dž.š., njegovoj milosti i nagradi i sveopćem dobru koje nam pruža. Također, to je približavanje ljudima koji su sastavni dio našeg života i kojima dijelimo naše kurbane - naglasio je.

Istaknuo je da se još u kućama vjernika zadržao veliki broj običaja kojima se dočekuje i obilježava Kurban-bajram.

- Običaj je da se uoči Bajrama urede kuće i avlije, očiste džamije, prouči Jasin ili Fatiha umrlim. Za Bajram ukućani rano ustanu, obuku najljepša odijela, idu u džamiju, klanjaju sabah i bajram-namaz, a po povratku kolju kurban - kazao je.

Dodaje da se tradicija klanja kurbana zadržala u velikoj mjeri na teritoriji bugojanske općine te da su u posljednje vrijeme uočene određene novine koje se sve više primjenjuju.

- Mnogi ljudi nisu u mogućnosti da u svojim dvorištima kolju kurban, jer žive u gradskim, urbanim sredinama. Nisu, dakle, u prilici da osjete tu vrstu radosti i okupe porodicu kako bi svi prisustvovali tom činu, onako kako je to činio Poslanik, a. s. - naglasio je.

S druge strane, iz godine u godinu povećava se broj kurbana koji se žrtvuju na području Medžlisa IZ Bugojno.

- Veliki broj naših džematlija uplati kurbane za Elči Ibrahim-pašinu medresu. Tako pomažu rad ove medrese i svoju vjeru, a u isto vrijeme medresa im daje mogućnost da, na takav način, ispune obavezu klanja kurbana - zaključio je.

U svoje i u ime Medžlisa IZ Bugojno, čestitao je Kurban-bajram svim muslimanima.

- Upućujemo dovu Allahu, dž. š., da primi naše kurbane kao izraz zahvalnosti na brojnim blagodatima i ukabuli hadž našim hadžijama, kojima želimo sretan povratak kućama - kazao je Kemal ef. Tokmić.

Komentari

NA VRH