BUGOJNO

Dodijeljeno pet ravnopravnih nagrada

Predstavila se pozorišta iz nekoliko država

Priznanja za najuspješnije. A. Mandžić

A. Mandžić / Avaz.ba

16.9.2019

U Bugojnu je zatvoreno 10. lutkarsko bijenale, čiji je u proteklih pet dana organizator i domaćin bio Kulturno-sportski centar. Predstavila su se lutkarska pozorišta iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Sjeverne Makedonije te Bosne i Hercegovine.

Žiri se odlučio dodijeliti pet ravnopravnih nagrada ansamblima i pojedincima, a ne predstavi u cjelini.

Dodijeljene su tri ravnopravne nagrade za kolektivnu animaciju lutaka, i to: ansamblu Teatra za djecu i mlade iz Skoplja u predstavi „Tobi“, ansamblu Lutkarskog kazališta Mostar u predstavi „Zmaj i princeze“ te ansamblu Dječijeg pozorišta Banja Luka u predstavi „Mačak u čizmama“.

Nagrada za najbolju glumačko-lutkarsku interpretaciju dodijeljena je glumcu Josephu Nzobandoru, Mini teatra iz Ljubljane u predstavi „Korenčkov palček“, a nagrada za cjelokupnu likovnost Olegu Katorginu za predstavu „Zatvorenik i šestoprsti“ Pozorišta mladih iz Novog Sada.

Dodijeljena su i tri priznanja: Akademiji za umjetnost i kulturu iz Osijeka za diplomsku predstavu „Pleti mi, dušo, sevdah“, pod mentorstvom doc. art. Maje Lučić-Vuković i doc. art. Tamare Kučinović, Maji Lučić-Vuković za dugogodišnju saradnju s Bijenalom i uspješno realiziranu radionicu „Manipulacija lutkom i analiziranje njezinih mogućnosti“, te Dječijem pozorištu Eko art iz Bugojna za 15-godišnji rad i afirmaciju pozorišne umjetnosti kod djece i mladih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.