LAŠVANSKA DOLINA

Na isporuku drva čekaju od proljeća

Rasprave na općinskim vijećima u Novom Travniku i Vitezu

Temperature su pale, građani drva još nisu dobili. Ilustracija

D. pucar

5.10.2019

Osim mora problema s kojima se građani Lašvanske doline suočavaju, nabavka ogrjevnog drveta jedan je od najvećih u posljednje dvije godine.

Naime, građani novac uplate početkom godine ili na proljeće, a u oktobru još čekaju isporuku od  lokalne šumarije, koja je preuzela veći dio posla otkako je država odlučila stati ukraj (i u dobrom dijelu uspjela) nelegalnoj sječi šume.

Zabrinuti penzioneri

Koliko je to zapravo problem, pokazuje i činjenica da su se njime u posljednje vrijeme bavila i dva općinska vijeća - novotravničko i viteško. Najprije je pitanje u Novom Travniku postavio vijećnik Marijan Marjanović, a potom istu problematiku u Vitezu iznio je i vijećnik Nikola Šarić.

- Ogrjevno drvo za 68 članova udruženja penzionera koji su posljednju, osmu ratu uplatili u septembru još nisu dobili. Apeliram na firmu "ŠPD Srednjobosanske šume" da što prije dostave drva da bi mogli bezbrižno dočekati zimu - rekao je Šarić.

Uplaćen bonus

Situacija nije ovakva samo kad su u pitanju penzioneri nego i većina građana. Vildan Hajić, direktor preduzeća "ŠPD Srednjobosanske šume", koje je krajem avgusta svojim radnicima uplatilo i bonus na plaću, pa je tako čak 900 radnika dobilo po 500 KM, govorio je kako će situacija biti riješena izgradnjom novih šumarija i nabavkom radnih strojeva u gradovima Lašvanske doline.

Trenutno je, kako nam je jučer kazao, na službenom putu u Turskoj, a ovim problemom, dodaje, pozabavit će se u utorak, kada se vrati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.