GORNJI VAKUF

Zimnica se sprema, najviše se kupuju paprike i kupus

Na stolovima zelene pijace može se naći raznorazno voće i povrće

Lijep dan izmamio Gornjovakufljane. N. Čaušević

N. Č.

18.10.2019

U Gornjem Vakufu - Uskoplju srijeda je pazarni dan, a poznato je da tada svaka čaršija oživi. Još kada je lijep i ugodan dan, bez kiše i vjetra, kao što je slučaj s jučerašnjim, mali gradić na Vrbasu vrvi od naroda.

Na stolovima zelene pijace može se naći raznorazno voće i povrće, ali najviše se ističe paprika roga, žuta paprika i kupus, koji su karakteristični za pripremu zimnice. Nađe se i pokoji štand sa suhim mesom, čija sezona tek treba krenuti.

Prodavači mliječnih proizvoda imaju svoje stalne mušterije pa svoje proizvode prodaju relativno rano, jer sve više je onih koji cijene domaću proizvodnju. Šumsko bilje se može naći u manjim količinama nego što je to bilo prošle sedmice, jedino se šipurak prodaje u vrećicama i to za 2 KM po kilogram.

Fehim Zahirović, jedan od prodavača šumskog bilja, kaže da šipurak nabavlja iz Duvna i da je veoma kvalitetan. Kaže, da ljudi nažalost, biraju jeftinije proizvode, koji nisu kvalitetni, pa pokušavajući proći jeftinije, na kraju ih više košta.

Kupci s kojima smo razgovarali kažu da je pijaca solidna, ima svašta kupiti, cijene su pristupačne, mada se osjeti blagi porast cijena kako se približava zimski period.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.