FOJNICA

U devet mjeseci 4.000 posjeta

Najviše pažnje izaziva Ahdnama

Biblioteka u Muzeju raspolaže sa 40.000 knjiga. H. Čukle

H. Ču.

23.10.2019

Fojnica je turističko mjesto, bogato brojnim kulturno-historijskim spomenicima, koje posjećuju gosti iz cijelog svijeta. Jedno od njih je i Franjevački samostan Duha Svetoga, koji ima Muzej s brojnim eksponatima i biblioteku s više od 40.000 knjiga.

Kako nam je kazala Natalija Šimunić, voditeljica, Muzej i biblioteku je u devet mjeseci posjetilo 4.000 građana.

- Imali smo posjetioce iz četrdesetak zemalja. Osim iz BiH, najviše ih je bilo iz Turske, Njemačke, Hrvatske. Dolaze učenici i studenti iz naših škola i fakulteta. Imali smo ove godine posjetilaca čak iz Kine i Indije. Goste najviše interesira Ahdnama, koja se čuva u Muzeju samostana, te biblioteka, i stara i nova, etnografski dio, galerija slika i eksponati iz svakodnevnog života i kako su nekada ljudi živjeli na ovim prostorima - kaže Šimunić.

Radno vrijeme je svakim danom osim nedjeljom od 10 do 16 sati, a nedjeljom prema dogovoru.  Cijena ulaznica je 5 KM po osobi, a djeca, učenici, studenti i penzioneri imaju popust, kao i veće grupe.

Šimunić: Dolaze i Kinezi. H. Čukle

Radno vrijeme je svakim danom osim nedjeljom od 10 do 16 sati, a nedjeljom prema dogovoru. Cijena ulaznica je 5 KM po osobi, a djeca, učenici, studenti i penzioneri imaju popust, kao i veće grupe.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.