JAJCE Zašto su nezadovoljni penzioneri

Godinama čekaju na gradnju staračkog doma

Veliki broj Jajčana korisnici su usluga brojnih domova širom države

E. Crnkić
05.11.2019 06:37

Traže investitora za rekonstrukciju stare bolnice

Foto: E. Crnkić

Udruženje penzionera općine Jajce inicijator je i zagovornik ideje o osnivanju staračkog doma na lokaciji nekadašnjeg Medicinskog centra „Nemanja Vlatković“. Na ovaj korak odlučili su se jer se javila potreba zbog velikog broja starih i iznemoglih osoba u Jajcu o kojima nema ko da se brine.

- Osim što je zapušten prostor, stara bolnica postala je smetljište, pa smo prije pet godina pokrenuli inicijativu zajedno sa 24 nevladine organizacije da se taj prostor iskoristiti i napravi starački dom - rekla je Nermana Kasum, potpredsjednica Inicijativnog odbora za gradnju staračkog doma.

Moderan dom

Skupština SBK dala je saglasnost na statute pet bolnica u Travniku, Bugojnu i Jajcu, čime je SBK nakon 20 godina preuzeo osnivačka prava nad javnim zdravstvenim ustanovama. Tako da bi inicijativu za gradnju staračkog doma trebalo usaglasiti i realizirati s Općom bolnicom Jajce, odnosno sa SBK.

  • Kasum: Napušteni roditelji
    Kasum: Napušteni roditelji Foto: E. Crnkić

- Nama je bitno da projekt ide svojim tokom i da se starački dom napravi. U našem gradu je momentalno malo mladih, većinom su ostali roditelji koji su napušteni i dosta su stariji. Ova ideja nas je oduševila, nama nije bitno ko će graditi i raditi, jer to se nas ne tiče, naš je interes da on bude u funkciji - istakla  je Kasum.

Ljepša starost

Veliki broj Jajčana korisnici su usluga brojnih domova širom naše države, a pojedine ustanove su nefunkcionalne.

- Želimo da budući starački dom bude savremen i moderan po svim svjetskim standardima i da ima sve sadržaje u ponudi koji su potrebni penzionerima. Pa, čak da i apartmane ko može sebi to priuštiti. Mi želimo našim ljudima priuštiti ljepšu i udobniju starost - rekla je Kasum.

Radni sastanak

Na inicijativu dr. Stipana Jezerčića, v. d. direktora Opće bolnice Jajce, nedavno je održan radni sastanak s Inicijativnim odborom za gradnju doma. On je predložio da Opća bolnica bude nosilac projekta uz pomoć i saradnju Općine Jajce te Udruženja penzionera općine Jajce, a prijedlog je jednoglasno prihvaćen.

Komentari

NA VRH