BUGOJNO

Bez kanalizacije 370 domaćinstava

Samo 500 metara udaljeni od centra grada

Naselje Karadže. Avaz

Piše: Az. M.

21.11.2019

Naselje Karadže s više od 370 domaćinstava ubraja se u jednu od mnogoljudnijih mjesnih zajednica bugojanske općine.

Stanovnici ovog naselja, kojem pripadaju i naselja Kotezi i Milanovići, suočavaju se s dugogodišnjim problemom nepostojanja izgrađene kanalizacione mreže, koji u određenoj mjeri narušava i međuljudske odnose.

- Svjedoci smo da se sve više “na divlje” rade priključci kanalizacije u postojeće potoke, koje mi nazivamo mini kanalizacione mreže. Dva domaćinstva se međusobno dogovore, urade svoju lokalnu kanalizaciju, koju sprovedu u potok. Dešava se da komšije jedni drugima pozivaju inspekciju, koja, nakon izlaska na teren i uvida u stanje, propisuje kazne, koje se moraju platiti, a problem ostaje isti – kaže predsjednik MZ Karadže Ajdin Kero.

Samo 500 metara stanovnici Donjih Karadža udaljeni su od centra grada, ali ni ta činjenica nije bila dovoljna općinskim strukturama da pokrenu projekt gradnje kanalizacione mreže, koji je pripremljen još 1999. godine.

- Problem predstavlja neplanski rađena asfaltna mreža u naselju tako da bi sada, ako bi se radilo prema projektu, glavni vod cijevi išao sredinom asfaltiranog puta. To bi uvjetovalo nove izdatke - kaže Kero.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.