TRAVNIK

Stručne škole ostale bez novčane podrške

Zašto Ministarstvo privrede nije dodijelilo novac firmama u kojima učenici ionako obavljaju praksu, kazao je Domić

S današnje sjednice Kantonalne vlade. Fena

Fena

21.11.2019

Vlada Srednjobosanskog kantona danas nije usvojila odluku kojom je bilo predviđeno da Ministarstvo privrede izdvoji 28.000 KM za nabavku opreme za praksu u pet stručnih škola.

Ministar Nisvet Hrnjić (SDA) kazao je da se radi o simboličnim sredstvima, kojima Ministarstvo želi da pruži potporu školovanju učenika u skladu sa zahtjevima realnog sektora.

Primjedbe ministara

- Ministarstvo ne namjerava raditi posao iz domena drugih i ubuduće će kontaktirati i Ministarstvo obrazovanja - kazao je Hrnjić odgovarajući na primjedbe pojedinih ministara da, pri izradi ove odluke, nije bilo međusektorske saradnje.

Ministar obrazovanja Bojan Domić (HDZ BiH) kazao je da odluci nedostaju kriteriji prema kojima su sredstva dodijeljena određenim školama i za koje konkretno namjene.

- Nije bilo konsultacija sa Ministarstvom obrazovanja i postavlja se pitanje zašto novac Ministarstvo privrede nije dodijelilo firmama u kojima učenici ionako obavljaju praksu - kazao je Domić.


Budžetski korisnici

Vlada SBK na današnjoj sjednici usvojila je, između ostalog, konsolidirani izvještaj za Vladu i budžetske korisnike za prvih devet mjeseci ove godine.

Ministrica finansija Mirjana Plavčić kazala je da su prihodi od poreza za 7,5 posto veći u odnosu na isto razdoblje prošle godine te da je porast zabilježen i kada je riječ o prihodima od PDV-a i poreza na dohodak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.