VLADA SBK

Ugasiti Agenciju za privatizaciju

Finansijski plan nazvan nerealnim i začaranim krugom

Vlada je odluku prolongirala za sljedeću sjednicu. D. Pucar

D.Pucar

29.11.2019

Zbog stalnih pozajmica iz kantonalnog budžeta koje ne mogu vratiti Agenciju za privatizaciju SBK treba preustrojiti, ukinuti joj Nadzorni i upravni odbor, time ostvariti uštede i pripojiti je kao odjel Ministarstvu privrede, kazao je kantonalni premijer Tahir Lendo na prezentaciji finansijskog plana Agencije na jučerašnjoj sjednici Vlade SBK.

- Mi tu situaciju moramo riješiti. Treba osnovati odjel pod Ministarstvom privrede kojem bi zadaća bila završetak procesa privatizacije, kontroling, bavljenje pasivnim podbilansom i praćenje zahtjeva iz oblasti privatizacije. Trebamo zadužiti Ministarstvo privrede da predloži reustroj Agencije, a Ministarstvo finansija da napravi plan kako riješiti obaveze prema budžetu - rekao je Lendo.

Ministar privrede Nisvet Hrnjić finansijski plan nazvao je nerealnim i začaranim krugom. Naime, Vlada usvoji nedostižan finansijski plan Agencije te kad ne bude mogućnosti da se on realizira, poseže se za pozajmicama iz budžeta.

Agencija je, kako je kazao direktor Željko Radoš, do sada dužna na ime pozajmica 861.000 KM, što realno ne mogu vratiti. 

Na inicijativu ministara iz redova HDZ-a BiH, zbog pet zaposlenih u Agenciji, ocijenjeno je da je ova tačka zapravo politički problem te je izjašnjavanje o finansijskom planu prolongirano za sljedeću sjednicu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.