VITEZ

Povećati prihode vatrogascima i smanjiti broj intervencija

Uvesti praksu da se dimnjaci moraju čistiti barem jednom godišnje

Vitez je jedna od vatrogasno najorganiziranijih općina. D. Pucar

Piše: D. Pucar

16.12.2019

Poučeni iskustvima iz prošlih godina, Vitežani žele prevenirati štete od požara i olakšati rad svojim vatrogascima koji svake godine imaju pune ruke posla.

Tako je na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća vijećnik Stjepan Petrović iznio prijedlog o svojevrsnom profesionaliziranju dimnjačarstva, koje bi, prema njegovoj viziji, trebalo potpasti pod vatrogasnu djelatnost.

- U sklopu vatrogasnog društva Vitez treba organizirati rad dimnjačara i uvesti u praksu da se dimnjaci na području općine moraju čistiti barem jednom godišnje. Tim bi pojačali prihodovnu stranu vatrogasaca, a smanjili bi broj požara uzrokovanih zapaljenjem dimnjaka te bi smanjili i broj intervencija. Ovim ljudima treba zahvaliti na različite načine i motivirati njihov rad - rekao je Petrović.

Općina Vitez jedna je od najspremnijih u BiH kad je u pitanju vatrogastvo, s obzirom na to da na njenom području djeluju Dobrovoljno vatrogasno društvo "Stari Vitez" i Dragovoljno vatrogasno društvo "Vitez".

- Mi se na naše vatrogasce možemo osloniti i kad su u pitanju elementarne nepogode, požari, saobraćajne nesreće - istakao je vijećnik Mujo Trako, podržavši inicijativu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.