VITEZ

Za godinu izgubili četiri odjeljenja srednjoškolaca

U prošloj školskoj godini dvije srednje škole pohađalo je 568 učenika, dok je taj broj ove godine 491, kaže Grabovac

Ovim tempom školske klupe za nekoliko godina ostat će prazne. Arhiv

Piše: D. Pucar

18.12.2019

Školske klupe u općini Vitez ove školske godine siromašnije su za 91 učenika u odnosu na prošlu godinu.

Nastavak je to negativnog trenda po kojem, zbog masovnog odseljavanja stanovništva i bijele kuge, klupe u školama polako postaju prazne.


Drastičan pad

Kako je kazala Marija Grabovac, pomoćnica načelnika za društvene djelatnosti, pad broja učenika posebno je vidljiv kad je u pitanju srednjoškolsko obrazovanje.

- U prošloj školskoj godini dvije srednje škole pohađalo je 568 učenika, dok je taj broj ove godine 491. Govoreći o odjeljenjima, to bi bilo 77 učenika ili čak četiri odjeljenja manje u odnosu na prošlu godinu - rekla je Grabovac.

Pad je vidljiv i u broju upisanih prvačića, kojih je u prošloj godini bilo 257, a u ovoj 247.

- Svi smo svjesni situacije u društvu, kako kod nas tako i u regionu, pa mislim da ne treba posebno objašnjavati zbog čega je taj pad - kazala je Grabovac.

Jačati saradnju

U obrazovanje je potrebno konstantno ulagati, kazala je prof. i vijećnica u Općinskom vijeću Ilhana Zolota. Kazala je kako će tražiti da u budžet za 2020. uđe i značajna podrška školama za organiziranje takmičenja, te da je potrebno jačati saradnju između škola, nevladinih organizacija, Centra za socijalni rad i policije.

- Potrebno je je konstantno pružanje podrške vanškolskim aktivnostima koje omogućavaju ispoljavanje kreativnosti učenika - rekla je Zolota.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.