JAJCE

U radnji “Majstor minuta” jedini je majstor

Jedna od četiri žene u BiH koje se bave ovim poslom

Rimac: Od zanata se može skromno živjeti. E. Crnkić

Piše: E. Crnkić

3.1.2020

Obućarska radnja “Majstor minuta” u neposrednoj blizini Plivskog vodopada jedina je radnja u Jajcu ove vrste koja je odoljela izumiranju pod najezdom serijske proizvodnje.

Vlasnica radnje Ivanka Rimac naslijedila je zanatsku radnju od oca Save Miloševića. Ovaj čuveni jajački majstor nije imao muških potomaka, a Ivanka nije dozvolila da se ugasi ovaj stari zanat, koji je više karakterističan za mušku populaciju.

Dovoljno posla

- Od ovog posla se ne može pretjerano obogatiti, ali se mogu izmiriti sve dažbine prema državi i solidno živjeti. Imam dosta posla, ne plaćam kiriju, što je velika prednost - ističe Ivanka.

Ona je jedna od četiri žene u BiH koje se bave ovim zanatom, a iz susjednih općina dolaze mušterije da im popravlja obuću.


Mnogo naučila od oca Save. E. Crnkić

Uglavnom radi sve vrste popravki, šivenje obuće, zamjenu rajsferšlusa, popravku torbi, kao i đonjenje obuće. Neki građani godinama ne dolaze po svoju obuću, a ona uredno stoji na policama i čeka vlasnike.

Ivankin otac danas uživa u penziji, a smatra da je obućarski zanat doživio renesansu.

- Rođen sam 1937. godine u Šipovu i, kao siroče, otišao sam u Dom, gdje sam završio obućarski zanat. To je bila skromna struka, koja je kasnije zapala u krizu, kao i sad, da bih se prekvalificirao i zaradio penziju kao vozač. Kasnije sam osjetio potrebu da ostavim volan i otvorim obućarsku radnju - prisjeća se Savo.

Drugačije stanje

U Jajcu je nekad bilo 11 privatnih obućarskih radnji sa 30 radnika, a danas je sasvim drugačije stanje. U davna vremena postojale su samo dvije firme koje su proizvodile patike, a danas se taj broj povećao, što je automatski ugušilo obućarstvo.  

Veliko je pitanje hoće li neko nastaviti ovaj zanat, jer Ivanka ima samo dvije kćerke, koje se zanimaju za neke druge oblasti

Pet pari patika za 100 KM

- Danas rijetko možete naći majstora koji će vam napraviti cipele za 100 maraka, a za te pare možete kupiti pet pari patika. Najbitnije je da zadovoljimo trendove i pri tome da imate neku ekonomsku računicu. Kao majstor, ne zamjeram nikome zbog toga što su takva vremena došla kad trebaš gledati gdje ćete potrošiti jednu običnu marku, a kamoli više - kazao je Savo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.