FOJNICA

Bogata riznica zanimljiva turistima iz cijelog svijeta

Organiziran obilazak ponedjeljkom, srijedom i petkom od 14 sati

Protekle godine zabilježeno 5.300 posjeta. H. Čukle

Piše: H. Čukle

10.1.2020

Franjevački samostan Duha Svetoga u Fojnici posjeduje bogatu riznicu eksponata i knjiga koje su fratri sakupljali i čuvali stoljećima.

Tu su razne i vrijedne zbirke arheoloških iskopina, etnografskih predmeta, numizmatičke i filatelističke zbirke, kolekcije nakita i oružja. Bogata je zbirka crkvenog posuđa, ruha i predmeta korištenih u liturgiji. Tu se čuvaju inkunabule, Fojnički grbovnik, Biblija na arapskom, oko 40.000 naslova knjiga u novom dijelu biblioteke i više od 10.000 knjiga u starom.

Veliko zanimanje

Od Natalije Šimunić, voditeljice Muzeja i biblioteke, saznali smo da je tokom protekle godine zabilježeno 5.300 posjeta.


Šimunić: Turiste sve interesira. H. Čukle

- To je nekako kao i prethodne godine. Dolaze nam gosti iz BiH, kao i iz drugih zemalja i kontinenata. Interesira ih sve, od eksponata iz nekadašnjeg života na ovim prostorima, Ahdname, starih nošnji, zlatnih predmeta, starih knjiga... Zbog zimskog perioda korigirano je i radno vrijeme Muzeja i knjižnice - kaže Šimunić.

Najave termina

Info centar Muzeja i samostanski podrum (konoba) otvoreni su svakim radnim danom od 10 do 16 sati. Organiziran je obilazak Muzeja i biblioteke ponedjeljkom, srijedom i petkom od 14 sati. Najavljene grupe moguće su u dogovoru s voditeljem i u drugim terminima.


Uz ulaznicu i piće

Cijena ulaznica za obilazak Muzeja i biblioteke je 5 KM za odrasle, učenici i studenti izdvajaju tri marke, a djeca sa roditeljima ili odgajateljem imaju besplatan ulaz. U cijenu ulaznice je uračunato i bezalkoholno osvježenje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.