NOVI TRAVNIK

Neka borbu za čist zrak počnu od gradskog grijanja

Grijanje je jedino rješenje za katastrofalnu situaciju sa zagađenim zrakom

Piše: D. Pucar / Avaz.ba

28.1.2020

Novi Travnik. D. Pucar

Uprkos masi problema kad je u pitanju ekologija i činjenici da poslije rata nije riješen sistem daljinskog grijanja zbog kojeg individualna ložišta svaki dan zagađuju zrak, Općina Novi Travnik na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća pristupila je Sporazumu gradonačelnika za klimu i energiju i izradi Akcionog plana za održivu energiju i borbu protiv klimatskih promjena. Osim formiranja tima koji će se baviti ovom tematikom, u Sporazumu nema konkretnih stvari i planova na koji način vladajući planiraju smanjiti emisiju štetnih plinova.


Nerealni postoci

Načelnik Refik Lendo i Općina time su se obavezali da će u razdoblju od 10 godina smanjiti emisije ugljikovog dioksida za čak 40 posto! Postotak je to koji je u praksi sasvim sigurno nemoguće postići, a jedini benefit iz čitavog sporazuma je činjenica da će se lakše dolaziti do sredstava apliciranjem za ekološke projekte, kojih gotovo i nema. 

Vijećnici su načelniku poručili kako treba krenuti od daljinskog grijanja, s obzirom na to da je vlast poslije rata toplanu prodala za siću, a najveći problem grijanja nikad nije riješen.  

- Godinama nema rješenja za grijanje, ekološka situacija je katastrofa… Ovo će sve biti mrtvo slovo na papiru. Ja već duže vremena tražim tematsku sjednicu o ekologiji, u odgovoru koji ste mi poslali još 31. maja prošle godine stoji da je u pripremi tematska sjednica na kojoj će vijećnici biti upoznati s poduzetim aktivnostima na uvođenju daljinskog grijanja. A grijanje je jedino rješenje za katastrofalnu situaciju sa zagađenim zrakom - rekao je vijećnik Zvonimir Kajić.  



Daljinsko grijanje

Da će općine morati napraviti sve na uspostavljanju sistema daljinskog grijanja, nedavno je upozorio i kantonalni premijer Tahir Lendo.  

- Nemamo u svim gradovima tamo gdje je koncentracija kolektivnog stanovanja riješene sisteme daljinskog grijanja. Na tom planu općinski nivoi moraju rješavati sistem grijanja jer primjećujemo, naročito u kotlinskom dijelu, da su prisutne magle i određena zagađenja zbog individualnih ložišta - kazao je Lendo za Drukčiji radio. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.