LAŠVA - TRAVNIK

Magistralni plinovod izgrađen, plina još nema ni u domaćinstvima niti u industriji

Ministarstvo privrede će se zalagati da se ponudi izvodiv, prihvatljiv i kvalitetan model

Hrnjić: Na potezu su općine. D. Pucar

Piše: D. Pucar / Avaz.ba

3.2.2020

Dok se u privrednim krugovima danima govori o ponudi Prvog plinarskog društva iz Zagreba, koje je, navodno, zainteresirano za preuzimanje koncesije za snabdijevanje plinom četiri lašvanske općine, čime bi bio riješen veći dio problema oko grijanja domaćinstava, iz Ministarstva privrede SBK kažu kako takvu ponudu još nisu zaprimili.

Magistralni plinovod

Tako resorni kantonalni ministar Nisvet Hrnjić kaže da je za uvođenje plina u domaćinstva, industriju i javni sektor manje-više sve spremno, ali da takva ponuda nije došla.

- Mi nemamo takvu ponudu, a plin kao energent i na globalnoj razini teško da ima kvalitetnu alternativu. Ministarstvo privrede će se zalagati da se ponudi izvodiv, prihvatljiv i kvalitetan model, po kojem bi općine što prije mogle do ovog energenta - rekao je Hrnjić te dodao kako je plin zapravo nadohvat ruke.

Nisvet Hrnjić. D. Pucar

- Plinovod od Lašve do Pirote u Travniku je izgrađen, imamo priključne tačke za Novi Travnik i Vitez, jedan krak i prema Busovači. Istina, još nismo izvršili tehnički prijem objekta, ali plin je tu, nadohvat ruke svima nama i jedan od prioritetnih pravaca djelovanja kantona bit će kako ga dati svima na korištenje - kazao je Hrnjić.

Na potezu su, tvrdi ministar, općine.  

Lokalne zajednice

- Naša odluka o komunalnim djelatnostima proziva lokalne zajednice da povuku prve poteze jer je snabdijevanje plinom u nadležnosti općina - kazao je. 

Ipak, usprkos svemu, kaže ministar, Kanton neće pristati na parcijalna rješenja.  

- Usmjerenje Kantona ide u pravcu okrupnjavanja područja koja će biti putem javnog poziva i zakona o koncesijama ponuđena za koncesiono ugovaranje snabdijevanja plinom. Barem na razini regija - vrbaske i lašvanske sa po četiri općine, te lepeničke sa tri općine. Sve ponude koje dođu za parcijalno snabdijevanje plinom manjeg dijela kantona, ili konkretno jedne općine, neće biti uzete u razmatranje kao ozbiljne - rekao je Hrnjić.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.