TRAVNIK

Posjeta mladih iz Sarajeva i Srpca

Implementacija uz podršku Ambasade SAD u BiH

Sarajlije i Srpčani posjetili brojne znamenitosti u Travniku. Avaz

Piše: M. M. / Avaz.ba

12.3.2020

U okviru projekta “Youth Corners of Trust and Peace”, koji realizira Udruženje građana C.E.Z.A.R. iz Srpca, mladi iz ove općine i Sarajeva posjetili su Centar za edukaciju mladih (CEM) i Travnik. Implementacija se odvija uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Projekt doprinosi razvoju trajnih veza saradnje, razumijevanja i prijateljstva među mladima različitog etničkog porijekla iz tri bh. grada kroz organizaciju razmjena i gradnju “omladinskih kutaka”.

Nedavno su mladi iz Srpca bili domaćini svojim vršnjacima iz Sarajeva i Travnika po “homestay” principu, koji podrazumijeva smještaj u porodicama. Učesnici razmjene imali su priliku upoznati Srbac, posjetiti manastir Osovicu i Bardaču, a domaćini su organizirali i obilazak Banje Luke.

U sklopu posjete Travniku, CEM je organizirao obilazak grada i brojnih kulturno-historijskih znamenitosti, poput Rodne kuće Ive Andrića, Šarene džamije, tvrđave Stari grad, Nadbiskupske gimnazije, Crkve svetog Ivana Krstitelja, Crkve Uspenja presvete Bogorodice, sahat-kula i drugih objekata koji svjedoče o bogatoj historiji Travnika.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.