JAJCE

Zbog nebrige nadležnih zdravlje oboljelih bit će dodatno ugroženo

Imaju više od 600 članova od 1.000 registriranih u Domu zdravlja

U Udruženju opstaju zahvaljujući pomoći privrednika. E. Crnkić

E. Crnkić / Avaz.ba

11.3.2020

Udruženje dijabetičara općine Jajce osnovano je 2012. godine radi povezivanja oboljelih.

- Ovo udruženje ima više od 600 članova od 1.000 registriranih u Domu zdravlja. Od ukupnog broja naših članova, 14 djece je ovisno o inzulinu - kazao nam je Fuad Didović, predsjednik Udruženja.

Mizerna sredstva

Kao i mnoga udruženja, i oni imaju poteškoća u radu. Od Općine Jajce dobili su skromnih 2.000 KM u posljednje dvije godine iako raspolaže budžetom većim od 11 miliona maraka.

- Što se tiče našeg udruženja, nedostatak novca je rak-rana. Na raspolaganju imamo zaista mizerna sredstva u iznos od 2.000 KM i da nije bilo naših donatora i domaćih privrednika, ne bismo mogli opstati. Stoga smo im zahvalni na nesebičnoj saradnji - ističe Didović.

Didović: Velika dubioza. Avaz

Pomoć nije izostala ni od dijaspore, koja je pokrenula jednu akciju za saniranje dugova za medicinski materijal.

- Od avgusta prošle godine nalazimo se u velikoj dubiozi, nemamo dovoljno sredstava da izmirimo osnovne potrebe, a računi pristižu sa svih strana. Najviše ispaštaju naši članovi, a posebno mi je žao djece. Zbog ove nebrige institucija, mnogi će imati narušeno zdravlje kroz nekoliko godina, pa će čak ostati bez stopala, vida ili bubrega - kategoričan je Didović, koji naglašava da im nedostaje trakica za mjerenje šećera u krvi.

Apel građanima da kupe članska kartu

Samo mali broj građana koji nisu oboljeli od dijabetesa članovi su ovog udruženja.

Godišnja članarina iznosi šest maraka i kupovinom te kartice znatno bi se pomogao njihov rad. Iz ovog udruženja apeliraju na sugrađane da kupe člansku karticu kako bismo im omogućili nesmetan rad, kad već ne žele da im pomognu institucije koje bi trebale voditi brigu o njima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.