VLADA SBK

Usvojen rebalans budžeta u iznosu od 214 miliona KM

Uštedjeli smo 1,4 miliona na plaćama, kaže Plavčić

Piše: D. Pucar / Avaz.ba

8.6.2020

Sa sjednice: U maju blagi rast prihoda. Avaz

Vlada Srednjobosanskog kantona usvojila je rebalans budžeta u iznosu od 214 miliona KM. To je, kako je kazala kantonalna ministrica finansija Mirjana Plavčić, pet miliona manje u odnosnu na prvobitno planiranih 219 miliona maraka.


Rast prihoda

- Opredijelili smo se za kombinaciju ušteda, restrukturiranja, prikupljanja sredstava s viših nivoa i možda kredita i još nismo uspjeli postići ravnotežu za 12 miliona. Optimistično je da maj pokazuje blagi rast prihoda, izgleda da smo u aprilu dodirnuli dno i da prihodi lagano rastu - kazala je Plavčić.

Uštedama se, kaže, došlo do brojke od osam miliona maraka.

- Uštedjeli smo 1,4 miliona na plaćama, 4,5 na materijalnim troškovima i transferima i 1,5 miliona KM na nabavci stalnih sredstava. U septembru očekujemo da će biti jasniji podaci oko pitanja javnih prihoda i tada ćemo vidjeti hoće li se tih 12 miliona neusaglašenih prihoda smanjivati ili povećati - rekla je Plavčić.

Smanjenje plaća

U rebalans su uračunata i sredstva MMF-a od 22,7 miliona KM koja još nisu uplaćena, a, kako kaže ministrica, nezahvalno je pričati je li u vremenu krize trebalo smanjivati plaće u javnom sektoru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.