SREDNJOBOSANSKI KANTON

Biciklisti povezuju pet općina

Za projekt "Staza stare pruge" Evropska unija izdvojila više od 190.000 eura

Trasom stare željezničke pruge bit će biciklistička staza. Arhiv

Fena / Avaz.ba

23.7.2020

U Travniku je prezentiran projekt "Staza stare pruge", koji previđa izgradnju biciklističke staze na području pet općina Srednjobosanskog kantona (SBK).

Trasom stare željezničke pruge, na području Travnika, Viteza, Donjeg Vakufa, Busovače i Jajca, bit će uspostavljena biciklistička staza koja će, u kombinaciji s turističkim posjetama ruralnim područjima te kulturno-historijskom i prirodnom baštinom, kao i gastronomskom ponudom, biti promovirana na međunarodnom planu.

Radna mjesta

Direktorica Regionalne razvojne agencije za regiju centralna BiH (REZ) Maja Kišić kazala je da je cikloturizam postao jedan od najbrže rastućih specifičnih vidova turizma, dodavši da se od projekta očekuje otvaranje novih preduzeća u sektoru turizmu, a time i novih radnih mjesta.

Cilj je uspostaviti biciklističku stazu na relaciji Lašva - Jajce, u dužini od oko 105 kilometara, te u budućnosti kontinuirano raditi na njenom unapređenju.

S prezentacije u Travniku. Fena

Za ovaj projekt Evropska unija (EU) izdvojila je više od 190.000 eura bespovratnih sredstava u okviru projekta "EU4Business". Projekt će biti implementiran 18 mjeseci, a njegova ukupna vrijednost iznosi više od 260.000 eura.

Projekt provode REZ, Turistička zajednica SBK i „NESA sistemi“ Travnik. Direktor Turističke zajednice SBK Miroslav Matošević istaknuo je da je cilj uspostava zahtjevnog "bike friendly" sistema, koji će uključiti javna i privatna preduzeća, čime će znatno biti unaprijeđena biciklistička infrastruktura i poboljšan ekonomski učinak i kvalitet pružanja turističkih usluga.

Veliki značaj

- Srednja Bosna obiluje prirodnim resursima i potencijalima za razvoj turizama na otvorenom, a u kombinaciji s raskošnom kulturno-povijesnom baštinom, čuvenom gastro ponudom i povoljnim geografskim položajem, može ponuditi jedinstveno iskustvo posjetiocima - kazao je Matošević.

Premijer SBK Tahir Lendo ocijenio je da je projekt "Staza stare pruge" od velikog značaja za cijelu BiH.

- Srednja Bosna ima sve predispozicije za razvoj bilo koje vrste turizma. Unapređenje turističke ponude na otvorenom i turističke infrastrukture, a kroz podršku EU, od neizmjerne je važnosti za razvoj turističkih potencijala, jačanje uloge malih i srednjih preduzeća i lokalnih proizvođača, kao i za razvoj konkurentnosti turističke destinacije - istaknuo je Lendo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.