TRAVNIK

Vlada SBK odlučila: Nema više isplata privrednicima po korona zakonu

Očito je percepcija javnosti bila pogrešne kad se mislio da će korona zakonom biti obuhvaćena isplata za još mjesec ili dva za preduzeća s padom prometa

D. Pucar / Avaz.ba

Sa današnje sjednice

Foto: D. Pucar


Što je isplaćeno privredi, isplaćeno je. Na to bi se najkraće mogla svesti današnja sjednica Vlade Srednjobosanskog kantona.  

Naime, dosadašnja tri javna poziva, dva za pomoć preduzećima kojima je rad bio zabranjen i jedan za preduzeća čiji je pad prometa iznosio više od 20 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine su realizirana.

Prenamjena sredstava

Očito je percepcija javnosti bila pogrešne kad se mislio da će korona zakonom biti obuhvaćena isplata za još mjesec ili dva za preduzeća s padom prometa. Kantonalni ministar gospodarstva Nisvet Hrnjić kaže kako je i bilo planirano da se sredstva realiziraju jednim javnim pozivom, kad je u pitanju treći javni poziv. 

Što se tiče sredstava koja su predmet trećeg javnog poziva, ako pročitamo odluku o realizaciji vidjet ćemo daje on koncipiran tako da se sva sredstva realiziraju jednim javnim pozivom za određeni broj radnika prijavljenih od strane privrednih subjekata. Nažalost, u ovoj godini nećemo moći izvršiti prenamjenu svih namjenskih sredstava koja su nam na raspolaganju, jer smo po kantonalnom korona zakonu u mogućnosti to uraditi samo za onaj period dok je korona zakon bio na snazi. Kao resorni ministar ne mogu biti zadovoljan, ali moramo realnosti pogledati u oči - kazao je Hrnjić. 

Da je to u ovom trenutku realnost smatra i kantonalni premijer Tahir Lendo. 

- S obzirom na stepen razvoja našeg kantona u ovom trenutku, shodno planiranim sredstvima i rebalansu, to su naše mogućnosti i ja sam zadovoljan što su transparentno naši privredni subjekti u tri javna poziva dobili značajna sredstva pomoći - rekao je Lendo.

Četvrti poziv

Ukupna pomoć privredi u tri javna poziva na kraju će obuhvatiti 17.625 radnika, za koje je isplaćeno ili će biti isplaćeno ukupno 3.945.150 KM. Sufinancirano je, dakako, bilo 50 posto prosječne plaće u Federaciji BiH.  

- Pored ova tri javna poziva, u toku je četvrti koji svoje utemeljenje ima, ne u korona zakonu, nego na programima koji su uobičajeni svake godine i imat ćemo na raspolaganju oko 550.000 KM, a ostaje nam i 125.000 iz namjenskih sredstava koja bi Vlada trebala dodijeliti odlukom. Time bi na kraju dobili brojku od 4,5 do 4,6 milijuna KM direktnih poticajnih sredstava - rekao je Hrnjić.

Više o temi Travnik

NA TRAVNIČKOJ PIJACI
Koronavirus "ubio" i zimnicu
U PROTEKLA 24 SATA
KCUS: Testirano 115 uzoraka, a 22 osobe su pozitivne
NA VRH

Podijeli članak na