TRAVNIK

EU donirala 500.000 KM medicinske opreme Srednjobosanskom kantonu

Dio je to paketa pomoći EU-a od okupno sedam miliona KM za BiH

Piše: D. Pucar / Avaz.ba

30.9.2020

Sa uručenja vrijedne donacije. D. Pucar

Sve bolnice u Srednjobosanskom kantonu danas su dobile po monitor za praćenje vitalnih životnih funkcija, a u centralno skladište kriznog štaba SBK u Travniku isporučena je veća količina zaštitne opreme, ukupne vrijednosti oko 500.000 KM.  

Donaciju bolnicama predao je Nicolas Bizel, šef Sekcije operacija za pravosuđe i unutarnje poslove i reformu javne uprave Delegacije EU u BiH. Virus je još uvijek tu, kaže Bizel, a svi zajedno moramo se potruditi spriječiti njegovo širenje.

- Dio je to paketa pomoći EU-a od okupno sedam miliona KM za BiH. Svi znamo da je covid ostavio ostavio ekonomski trag, a trenutno je aktuelan paket makroekonomske pomoći u iznosu od 250 miliona eura i više od 70 miliona eura pomoći malim i srednjim preduzećima - rekao je Bizel.

Ovakve donacije, kaže dr. Emir Abdulović, direktor Bolnice za plućne bolesti “TBC” Travnik, pomoći će spašavanju života.

- Ovo je već kontinuirana pomoć EU zdravstvenom sistemu u SBK i svaka donacija će pomoći spašavanju ljudskih života. Čitavo vrijeme opslužujemo 60 covid pacijenata i 20 u izolatoriju. Drago mi je da javnost prepoznaje da nismo zanemarili ni ostale pacijente jer ni u jednom trenutku nismo prestali raditi dijagnostiku. Situacija sada je malo bolja nego prije mjesec dana, ali daleko od onakve kakvu bi mi htjeli. Borimo se i uspijevamo još uvijek održati sistem fukcionalnim - rekao je Abdulović.

SBK je, osim monitora, dobio oko 76.000 hirurških maski, više od 7.000 FFP maski i više od 3.000 zaštitnih odijela.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.