VLADA SBK

Ne dirati plaće zaposlenih, više sredstava zdravstvu

Manji su transferi u oblasti privrede i potpora nižim nivoima vlasti, kaže Plavčić

Piše: D. Pucar

6.11.2020

Nacrt je za dva miliona veći od rebalansiranog budžeta za ovu godinu. D. Pucar

Usprkos padu javnih prihoda uzrokovanim pandemijom koronavirusa, Vlada Srednjobosanskog kantona usvojila je jučer u najmanju ruku preoptimističan Nacrt budžeta za 2021. godinu u iznosu od 216 miliona KM, manjem samo tri miliona u odnosu na "prijekoronski" nacrt od prošle godine.

Tako su vladajući u Nacrtu planirali budžet veći za dva miliona u odnosu na rebalansirani za ovu godinu, za koji još nedostaje 5,5 miliona KM.

Kanton je, kaže Mirjana Plavčić, resorna ministrica finansija, nastojao zadržati nivo plaća u javnom sektoru, suzdržati se od novih zapošljavanja, zadržati iste troškove finansiranja javnih troškova i povećati transfere.

Manji transferi

- Manji su transferi u oblasti privrede i potpora nižim razinama vlasti i infrastrukture, ali smo zato znatno povećali transfere za zdravstvo za čak sedam miliona KM, budući da je zdravstveni sektor na udaru u uvjetima pandemije i trebaju nam značajnija sredstva da ga održimo na ovoj razini. Milion maraka planirali smo za nabavku testova na koronavirus, 5,5 miliona KM nedostajućih sredstava planirali smo za Zavod za zdravstveno osiguranje, a preuzeli smo i sufinanciranje uređaja za bolnice u iznosu od 250.000 KM godišnje. Možda ćemo već sredinom sljedeće godine morati raditi rebalans jer je nepredvidivo kretanje javnih prihoda, koji su za 10 mjeseci ove godine manji za oko pet miliona maraka - kazala je Plavčić.

Za ovako planirani budžet, kaže kantonalni premijer Tahir Lendo, u ovom trenutku nedostajuća sredstva iznose 32 miliona KM.

Standard radnika

- Naše težnje su da zadržimo standard radnika, da se ne diraju plaće, hoćemo li to moći izdržati niko ne zna. Zavisi od prihoda koji sada nisu dobri. S te strane oprezno ulazimo u nacrt, za sljsdeću godinu nam nedostaju 32 miliona KM u prihodovnoj strani i treba ih naći. Stanje u zdravstvu je ozbiljno, moramo taj i sektor privrede održati zdravim. Na to i na činjenicu da Kanton moramo održati likvidnim smo se fokusirali - rekao je Lendo.

Osiguran početni fond

Sredstva za privredu, odnosno transferi, u Nacrtu su manji, kaže ministar privrede SBK Nisvet Hrnjić, za 2,25 miliona KM.

- U Nacrtu smo ostvarili baznu potrebu, s tim što smo najavili da će biti potreba za povećanjem tih sredstva. Sredstva koja su danas usvojena manja su, naravno, imajući u vidu da smo u ovoj godini imali značajnu pomoć MMF-a, a ukoliko bude sličnih paketa pomoći, segment privrede trebao bi biti prioritet. Početni fond smo osigurali i mislim da je to dobra osnova za poticaj i poboljšanje klime privredi - rekao je Hrnjić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.