IZBORI U SBK

SDA: Podbacili smo!

U HDZ kažu da imaju iznimno dobar rezultat

D. Pucar

Sa jučerašnjih izbora

Foto: Avaz


Slika Srednjobosanskog kantona dosta se promijenila od zadnjih izbora. 

Od sedam načelničkih mjesta, koliko je SDA imala nakon lokalnih izbora 2016. danas bi taj broj, uslijed poraza na izborima i unutarstranačkih problema mogao pasti na samo četiri.

Naime, SDA je poslije prošlih izbora imala načelnika u Jajcu, Donjem Vakufu, Travniku, Novom Travniku, Gornjem Vakufu/Uskoplju, Busovači i Fojnici.

Unutarstranačke turbulencije

Danas, kako sada stvari stoje, mogli bi ostati samo na Busovači, Jajcu, Fojnici, Bugojnu i možda na Gornjem Vakufu/Uskoplju. Travnik je posebna priča, obzirom da je zbog smrti dr. Mirsada Pece, kandidata SDA, usprkos izbornoj pobjedi, upitno kako će se ta priča razviti, hoće li biti novih izbora ili će mjesto načelnika preuzeti drugi po glasovima. 

Uzroci su razni, u nekim mjestima izbore su izgubili od HDZ-a BiH, kao što je Novi Travnik, u nekima su ih, kao u Donjem Vakufu, mjesta načelnika koštale unutarstranačke turbulencije. Zbog sukoba sa vrhom stranke oko kandidature, Huso Sušić je na ove izbore izašao kao neovisni. I pobijedio.

Asim Mekić, predsjednik KO SDA SBK, kaže kako rezultati govore da je SDA podbacila.

- Rezultat kaže da smo podbacili, to je činjenica ako strogo matematički gledamo. Međutim, gledajući realnost, neke stvari su bile za očekivati - kazao je Mekić.

Dodao je da čestita HDZ-ovcu Stjepanu Duji u Novom Travniku i Husi Sušiću u Donjem Vakufu, bivšem SDA-ovcu koji je ove izbore pobijedio kao nezavisni. S druge strane, u kantonalnom HDZ-u BiH jako su zadovoljni rezultatima, kaže Bojan Domić, politički sekretar ŽO HDZ-a BiH.

Trend rasta

- Zadržali smo postojeće pozicije i osvojili neke nove, nastavili smo trend rasta i ostvarili smo iznimno dobar rezultat. To je pokazalo da smo imali kvalitetan program i kvalitetne kandidate, pokazali smo da smo najorganiziranija stranka. Očekujemo i u Travniku jedan mandat više u vijeću nego smo imali, a što se tiče izbora u Travniku, jako nam je žao zbog smrti dr. Pece. Nakon svega tu se svi moramo držati slova zakona - kazao je Domić.

Više o:

SBK SDA HDZ Izbori 2020.
NA VRH

Podijeli članak na