PANDEMIJA

Kritična situacija u SBK: Uveden policijski sat

Prijevoznici će morati ograničiti broj putnika, bit će pojačane insekcije, kaže Lendo

Piše: D. Pucar

16.3.2021

Travnik. AVAZ

Zbog loše epidemiološke situacije, Vlada Srednjobosanskog kantona (SBK) donijela je naredbu kojom se ograničava kretanje građana u periodu od 22 do 5 sati ujutro.

Premijer SBK-a Tahir Lendo kazao je da je ova mjera donesena na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva SBK-a, te da se očekuje da omogućit bolju kontrolu noćnog rada.


Zatvaranje ugostiteljskih objekata

- Do sada je to ograničenje bilo od 23 sata, ali smo novu naredbu donijeli jer je teško stanje i zbog toga što se bolnice sve više pune. Ova mjera bi trebala donijeti efekte kada je riječ o noćnom radu, da se to vrijeme skraćuje i stvori bolja mogućnost kontrole. Nismo pristalice zatvaranja ugostiteljskih objekata, nego tražimo da se poštuju mjere. Inspekcijama smo rekli da kontroliraju i kažnjavaju one koji to ne budu činili i vjerujte da će doći do potpunog zatvaranja takvih objekata na 15 dana. Problem su i tržni centri u kojima imate redove na kasama, a blagajnice nemaju zaštitnu opremu - kazao je Lendo.


Vlada je na vanrednoj sjednici odlučila da u SBK-u bude zadržan tzv. kombinirani model nastave.


- To smo odlučili na osnovu procjene da još nije kritična situacija kada je u pitanju prijenos zaraze kod učenika i profesora. Niko praktično u školi nije dobio zarazu, primjenjivali smo dobe mjere i na njima ćemo i dalje insistirati - rekao je Lendo.



Sve više oboljelih

Kada je riječ o prijevozu građana, Lendo je kazao da se ključna mjera odnosi na prijevoznike koji će morati ograničiti broj putnika, dok će inspekcije intenzivnije vršiti kontrolu.

- Prijevoznici će morati uvesti više vozila kako bi u njima bilo manje putnika, a vršit će se kontrola nošenja maski i održavanja distance. To je važna mjera jer se primjećuje da je u bolnicama sve više oboljelih koji su koristili prijevozna sredstva u većim grupama - dodao je on.

Svim institucijama i organizacijama preporučeno je da, u što većoj mjeri, za radnike organiziraju rad od kuće.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.