PANDEMIJA

Nove mjere u SBK: Policijski sat od 21 sat, srednjoškolci prelaze na online nastavu

Svi respiratori zauzeti, bolnički kapaciteti puni

Snažan porast broja zaraženih. AGENCIJE

Piše: D. Pucar

22.3.2021

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, Vlada Srednjobosanskog kantona donijela je mjeru o zabrani kretanja građana od 21 sati do pet sati ujutro. 

Kako je rečeno nakon vanredne sjednice Vlade, donesena je i odluka da srednje škole u SBK pređu na online model nastave.



Britanski soj virusa

Direktor Zavoda za javno zdravstvo SBK, Sead Karakaš, kazao je da je trenutni priliv pacijenata veći od kapaciteta bolnica, te da su svi respiratori zauzeti.

- U zadnja tri tjedna imamo snažan porast. U devetom tjednu imali smo 139, u desetom 232, a u jedanaestom tjednu 233 pacijenta. Naši bolnički kapaciteti mogu primiti 130-tak pacijenata tjedno. Klinička slika se razvija brže i bolesnici u prosjeku ostaju i do osam dana duže u bolnicama. Oni zauzimaju postelju ne kao ranije sedam do 10 dana, nego 10 do 15 dana. Jedanput zauzete postelje nam ostaju zauzete dugo, jedanput zauzeti respiratori ostaju dugo, a u ovom trenutku su svi respiratori zauzeti. Dolazimo u situaciju da bolnički kapaciteti ne mogu odgovoriti zahtjevima - kazao je Karakaš.


Sead Karakaš. AVAZ

Prema njegovim riječima, dominantan je tzv. britanski soj koronavirusa koji se brže širi i zbog kojeg pacijenti duže ostaju u bolnicama.

- On ima sposbnost bržeg prijenosa a ta brzina je veća i za 70 posto u odnosu na prvobitni. Usvojene su i neke druge mjere koje se moraju koordinirati sa federalnom razinom. Recimo da se kapaciteti kliničkih centara u Sarajevu i Mostaru otvore za pacijente iz SBK. Također, kad je u pitanju snabdjevanje kisikom, mora se napraviti jedna koordinacija na federalnoj razini kako bi sve ustanove imale pristup kisiku kojega trošimo puno - rekao je Karakaš.


Ne mogu odgovoriti zahtjevima

U zadnje tri sedmice značajan je porast broja oboljelih.

- Ti su sada kapaciteti potpuno prebukirani i mi dolazimo u jednu situaciju da bolnički kapaciteti ne mogu odgovoriti zahtjevima – istakao je Karakaš.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.