BUGOJNO

Memorijalni ribarski turnir: Sjećanje na Kalajdžisalihovića

Rezultati su bili u drugom planu, a želja učesnika je bila da se na ovaj način prisjete istinskog ribolovca, poštenog čovjeka

A. Mandžić
 • Takmičenje održano na jezeru Zanesovići

  Takmičenje održano na jezeru Zanesovići

  Foto: A. MANDŽIĆ


Na jezeru Zanesovići kod Bugojna održan je 2. memorijalni turnir „Salih Kalajdžisalihović Salka“ u ulovu ribe udicom na plovak. Organizator je bilo Sportsko ribolovno društvo (SRD) „Bugojno“, a memorijal se organizira u znak sjećanja na dugogodišnjeg člana Društva i strastvenog ribolovca. 

Kalajdžisalihović je dugo godina bio član Udruženja sportskih ribolovaca „Bugojno“.

Istinski ribolovac

Rezultati su bili u drugom planu, a želja učesnika je bila da se na ovaj način prisjete istinskog ribolovca, poštenog i pravednog čovjeka.

- Dugo sam poznavao Salku i mogu reći da je on ovdje, na jezeru, bio broj jedan, ne samo kada je u pitanju ulov ribe nego i kao pravedan čovjek, koji se volio našaliti. Sve dok budem u prilici, dolazit ću na ovaj memorijal u njegovo ime - kaže Halil Šišić, član SRD-a „Vrbas“ Gornji Vakuf/Uskoplje.

Slično govori i Sead Bušatlija, bugojanski ribolovac, koji je sa Salkom bio na oko 20 takmičenja.

 • Šišić: Pravedan čovjek

  Šišić: Pravedan čovjek

  Foto: A. MANDŽIĆ


Održavanje memorijala

Predsjednik Sportskog ribolovnog društva Derviš Druško zadovoljan je što se lik i djelo Saliha Kalajdžisalihovića nisu zaboravili. Očekuje da će svaki naredni memorijal biti bolji. Za porodicu je, prema riječima Salihovog sina Senada, održavanje memorijala izuzetno značajno i zahvalni su SRD-u „Bugojno“ što su se odlučili da organiziraju takmičenje u spomen na njegovog oca.

- Naravno da smo zadovoljni što su ribolovci odlučili da se, u spomen na moga oca, organizira takmičenje/memorijal koji bi trebao prijeći u tradiciju. Mnogo nam ovo znači - ističe Senad.

 • Senad: Mnogo znači

  Senad: Mnogo znači

  Foto: A. MANDŽIĆ


Najbolji takmičari

Najviše znanja i sreće na ovogodišnjem memorijalu imali su ribolovci iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja. Pobijedio je Ivica Marinčić, drugi je Amir Čehaja, a treći Atko Karašin. Kod pionira najbolji je bio Ahmed Đuliman.

Više o temi Bugojno

NA VRH

Podijeli članak na