TRAVNIK

Nema novca za proširenje esencijalne liste lijekova u SBK

Zavod u Sarajevskom kantonu ima četiri puta viši proračun od našeg, mi moramo platiti onoliko koliko možemo, kaže Matić

Sjednica Vlade SBK. ARHIV

Piše: D. Pucar

20.11.2021

Epidemiološka situacija na području Srednjobosanskog kantona (SBK) zasad je stabilna, kazao je nakon jučerašnje sjednice Kantonalne vlade u Travniku ministar zdravstva i socijalne politike SBK Anto Matić.

Inače, trenutno je u SBK hospitalizirano 47 pacijenata, od kojih su četiri na respiratoru.



Prate stanje

- Kada je u pitanju cijepljenje, dosad su na području SBK cijepljene 94.832 osobe, od čega otprilike polovina s obje doze. Od početka pandemije 627 osoba je, nažalost, preminulo, a dosad smo zabilježili 6.452 zaražene osobe. Trenutno je situacija uredu, pratimo stanje i u drugim kantonima, jer mi nismo izdvojeni i taj val, sudeći prema prijašnjoj praksi, u nekoj mjeri će doći i do nas - kazao je Matić.

Članovi Vlade komentirali su i stanje u vezi s vakcinacijom, a zaključak je bio da se mora naći način da se vakciniše što veći broj ljudi.

Anto Matić. AVAZ

- Te stvari se u praksi već dva mjeseca rade na terenu. Domovi zdravlja idu prema mjesnim zajednicama i većim poduzećima, nije to ništa novo - rekao je Matić.

Na pitanje novinara postoji li šansa da se osigura više novca za lijekove penzionera, odnosno proširenje esencijalne liste lijekove, ministar je kazao da nema novca za to.


Svi zahtjevi

- Svi zahtjevi umirovljenika odnose se na Zavod za zdravstveno osiguranje. Morate znati da je proračun Zavoda posljednjih nekoliko godina uglavnom isti, blizu 115 milijuna KM, od čega 80 milijuna otpada na plaće zaposlenih u zdravstvu. Imamo iznos koji se određuje za iznos lijekova i jednostavno ne možemo to uklopiti jer je Federalna esencijalna lista lijekova veoma široka. Proračun našeg zavoda nije na razini drugih kantona, naprimjer Sarajevskog, čiji Zavod ima četiri puta viši proračun od našeg. Mi moramo platiti onoliko koliko možemo - naveo je Matić.

U čitavu priču uklapaju se i tzv. markice, odnosno participacije koje plaćaju pacijenti.

- Neke smo građane oslobodili participacija, od kojih se na godišnjoj razini prikupe tri milijuna KM. Taj novac potroši se na vanjsko liječenje pacijenata i ne ostaje Zavodu - rekao je Matić.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.