BUGOJNO

Amir Agić s učenicima posjetio mezar svoje kćerke

Potrebno je da se građani u što većoj mjeri upoznaju s opasnostima u saobraćaju, ali i potrebom poštivanja propisa

A. Mandžić

Na mezaru Selme Agić: Odata počast i položeno cvijeće

Foto: AVAZ


U Bugojnu je obilježen Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nesreća.

Ovaj dan se obilježava svake treće nedjelje u novembru od 2005. godine, kada ga je, u formi rezolucije, usvojila Generalna skupština UN-a, uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije. Ovogodišnji moto je „Zapamti – Podrži – Djeluj“.

Petnaestak učenika saobraćajne struke Srednje stručne škole, s profesoricom Amilom Duraković i profesorom Amelom Jusufbegovićem na čelu, dijelili su građanima letke sa sloganom kampanje.

Odgovornije ponašanje u saobraćaju

- Cilj naše kampanje je da potaknemo društvo na odgovornije ponašanje u saobraćaju i poštivanje i razvoj saobraćajne kulture, a vladajuće na ulaganje u saobraćajnu infrastrukturu i dobru legislativu kako bi se smanjio broj stradalih u nesrećama - kazala je Erna Gurić, tehničar drumskog saobraćaja u SSŠ-u Bugojno.

Učenicima i profesorima pridružio se i Amir Agić, otac preminule studentice Selme Agić, koja je 2016. kao pješak život izgubila u Sarajevu. On je, u društvu učenika i profesorica, posjetio mezar svoje rano preminule kćerke Selme, gdje su položili cvijeće.

- Ovo je veoma pozitivna akcija i potrebno je da se građani u što većoj mjeri upoznaju s opasnostima u saobraćaju, ali i potrebom poštivanja propisa. Definitivno nam treba saobraćajne kulture i ovo smatram jednim od načina da se učine prvi koraci na tom planu. Ovakvih akcija treba više, ali u svakom slučaju moja podrška i hvala im na tome - kazao je Agić.

Sefić osuđen na 17 i po godina zatvora

Podsjetimo, ubica Selme Agić i Edite Malkoč Sanjin Sefić uhapšen je 12. oktobra 2016. godine u Srbiji, nakon što je pobjegao s mjesta nesreće i krio se od policije.

Osuđen je na 17 i po godina zatvora u ponovljenom postupku u Kantonalnom sudu Sarajevo. Proglašen je krivim za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj su smrtno stradale dvije studentice.

NA VRH

Podijeli članak na