TUZLANSKI KANTON

TUZLA Osnovci najbolji u maternjem jeziku, a najlošiji u kulturi

Prezentirani rezultati eksterne mature

M. MUHAMEDBEGOVIĆ

24.5.2016

U Pedagoškom zavodu u Tuzli jučer su prezentirani rezultati eksterne mature, održane 10. maja, koju su polagali učenici završnih razreda osnovnih škola sa područja Tuzlanskog kantona. Rezultati su pokazali da učenici imaju najviše znanja iz maternjeg jezika, dok su najlošiji rezultati zabilježeni u tehničkoj, likovnoj i muzičkoj kulturi. 

Realno stanje 

Za polaganje eksterne mature bila su prijavljena 4.403 osnovca, a maturu je polagalo njih 4.377. Ukupan prosjek je 57,75 posto, što je, prema riječima Nikole Čiče, direktora Pedagoškog zavoda, realno stanje u kojem se trenutno nalazi obrazovanje u Tuzlanskom kantonu. 

- Kroz dobivene rezultate nastojat ćemo da vidimo kako možemo poboljšati ovo stanje. Eksternu maturu moramo iskoristiti za stvaranje pozitivnih procesa – istaknuo je Čiča.

Kako je kazao Zlatan Muratović (SBB), ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi TK, rezultati eksterne mature bodovat će se pri upisu u srednju školu.

- Kriteriji za upis u srednju školu već su doneseni, a rezultati eksterne mature procentualno će utjecati 10 posto pri upisu u srednju školu. Opredjeljenje Vlade je da u narednom periodu to bude i veći procent – kazao je Muratović. 

Istaknuo je da je projekt eksterne mature jedan od najznačajnijih koji je proveden u obrazovanju. 

Pilot-projekt 

- Ovaj projekt bio je proteklih godina u formi pilot-projekta. Ove godine prvi put smo ga proveli u pravu eksternu maturu. Ona će pomoći kada je u pitanju profesionalna orijentacija djece, koja su završila eksternu evaluaciju, a koja će im pomoći u odabiru srednje škole i nastavku njihovog obrazovanja – istaknuo je Muratović. 

Osim maternjeg jezika, osnovci su nešto bolje znanje pokazali i u geografiji, biologiji, engleskom jeziku te historiji i hemiji. Slabiji rezultati zabilježeni su i u fizici i tjelesnom odgoju. 

Zakonska obaveza

Inače, 29. septembra 2015. godine usvojen je novi Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju, prema kojem polaganje eksterne mature za učenike devetog razreda predstavlja zakonsku obavezu. 

Način vrednovanja 

Kako je istaknuo Hariz Agić, stručni saradnik za obrazovanje pri Pedagoškom zavodu, eksterna matura će “piti vode” tek kada se u svim nivoima obrazovanja postigne način eksternog vrednovanja. 

- Probudili smo se i sad znamo gdje trebamo djelovati. Ako TK ustraje u tome da učenici budu izloženi  eksternom vrednovanju, to će biti dobra stvar za nas – kaže Agić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.