TUZLANSKI KANTON

GRAČANICA Obilježen 25. maj - Dan odbrane grada

Linije odbrane izdržale najžešće napade sa četiri strane

H.ČALIĆ

25.5.2016

Brojnim manifestacijama, danas se u Gračanici obilježava 25. maj - Dan odbrane. U džamijama se uči Tehvid i Hatma dova poginulim borcima, šehidima i civilnim žrtvama rata, a u poslijepodnevnim satima će biti položeno svijeća i učena Fatiha braniteljima BiH, te održana Svečana akdemija i čas historije.

Na današnji dan, prije 24 godine, neprijatelji sa srpskih položaja Ozrena sa južne, Trebave sa sjeverne strane, iz Gornje Lohinje sa istoka i Lednića sa zapada, kidisali su na grad iz svih artiljeskih oruđa i toga dana na Gračanicu je palo više od hiljadu granata najrazornijeg kalibra. Gorjele su mnoge kuće, fabrike, robna kuća, bolnica, sanitetska vozila, pale su i brojne žrtve, ali linije odbrane su izdržale sve, pa i pokušaj pješačkog napada sa sočkovačkog mosta.

Neutralisano je neprijateljsko gnijezdo Ahmići, na Zečevom Gaju se odigrala velika bitka u kojoj su nažalost smrtno stradala deseterica pripadnika Patriotske lige i TO. Na Malešiće je djelovala avijacija bivše JNA i ubila nekoliko boraca Armije BiH, među njima i komandira Osmana Mehića-Tucka.

Gračanica je u odbrambeno-oslobodilačkom ratu '92-95. godine dala preko četiri stotine najhrabrijih sinova koji su za svoj grad i svoju domovinu dali najsvetije, svoje živote i oni se nikada neće zaboraviti. Pamtiće ih generacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.