TUZLANSKI KANTON

GRAČANICA Paraglajderi lete kao ptice, mladi hrle na Sijedi krš, ljudi se useljavaju u zemunice

Vis postao nadaleko poznata turistička atrakcija

Hasan ČALIĆ

26.5.2016

Planina Vis nadmorske visine 700 metara, osam kilometara sjeverno od Gračanice, sa koje pogleg puca sve do ravne Posavine, a po lijepom vremenu se vide gradovi Brčko, Gradačac, Bosanski Šamac, pa i katedrala u Đakovu, postala je nadaleko poznata turistička atrakcija. Na kotama Vis i Sijedi krš, koji je ime dobio po bijelom kamenu, za koga predanja kažu da su se u vrijeme Panonskog mora za njega vezali brodovi, svaki dan vri od mladih, ali i straijih ljudi.

U okrilju borove i bukove šume, u debeloj hladovini na klupama , uz roštilj, čist zrak i lagani povjetarac, odmor je zagarantovan. Lovačka kuća i 13 armirano-betonskih zemunica koje je bivša JNA gradila krajem osamdesetih prošlog vijeka,  u koje turisti dolaze sa svih strana i čude se, dio se turističke ponude.

zemnice-postale-atrakcija

U zemunice dolaze turisti iz cijele BiH

Ove zemunice, kao vojna utvrđenja mogu izdržati atomski udar o pola kilotone. JNA ih je gradila kao zaštitu od „unutrašnjeg neprijatelja“, a sada su atrakcija.

- Nema bolje hladovine od zemunice. To su prirodni frižideri za piće i hranu - kaže Suljo Kahvedžić, poznati lovac ovog kraja.

Po lijepom vremenu, posebno vikendom, odvje dolaze paraglajderi iz Doboja, Gračanice i Lukavca, pa lete kao ptice i uživaju. Tvrde da nema ljepšeg poletišta paraglajderom, jer nema vjetrova koji se sudaraju, pa nema ni turbulencije u letenju. Plan je da se na Visu organizira državno takmičenje u preletu paraglajderom.

Popeti se na Sijedi krš danas nije teško, jer su mladi Babića sagradili stepenište. Na Sijedi krš slijeću i orlovi i svijaju svoja gnijezda, u šupljim stijenama se legu lisice. Sijedi krš je još uvijek je nedovoljno ispitana lokacija.

sijedi-krs-pun-omladine

Mladi pohrlili na Sijedi krš

Na ravnom terenu između Visa i Sijedog krša se gradi jedan od najvećih Sportskih centara Gračanice. On će služiti za organizaciju turnira, za rekreaciju i pripremu ekipa. Ovdje se održavaju najpopularniji međunarodni moto-susreti, koje organizuje MC „Lutalice“ iz Babića. Općinsko udruženje penzionera Gračanice, u subotu, 28.maja organiizira tradicionalno druženje penzionera/umirovljenika na koga će stitći preko pet stotina penzionera/umirovljeniak iz Goražda, Tešnja, Srebrenika i Gračanice, kao organizatora.

- Uz težak život i male penzije, mi se borimo da sebi olakšamo život, da nam život u trećoj dobi bude koliko-toliko dostajona čovjeka - kaže predsjednik Hasan Konjić iz Gračanice.

gradi-se-sportski-centar

Gradi se veliki Sportski centar

I priroda se probrinula da lokacija Visa, Sijedlog krša, Šemunice bude atrakcija. Tako je 2014. Godine veliko klizište u srcu državne šume kod Visoke vode, pregradilo potok u koga dotiče čak pet izvora čiste vode, te su se napravila dva vještačka jezera. Suljo Kahvedžić i Dževad Đulić su ih poribili.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.