TUZLANSKI KANTON

TUZLA Gimnastički savez BiH tužio svog potpredsjednika Mirsada Tinjića

Zloupotreba položaja i ovlasti

Fena

27.5.2016

Državni i entitetski gimnastički savezi BiH podnijeli su tužbu protiv Tuzlaka Mirsada Tinjića, potpredsjednika Gimnastičkog saveza (GS) BiH, zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, samovolje i drugih nelegalnih i nezakonitih radnji mimo znanja Upravnog odbora spomenutog saveza.

U tužbi koja je, osim sudu, proslijeđena Tužilaštvu Kantona Sarajevo, ministarstvima pravde i civilnih poslova Vijeća ministara BiH, Olimpijskom komitetu BiH te Svjetskoj gimnastičkoj asocijaciji, Tinjić se sumnjiči da je, u svojstvu potpredsjednika GSBiH, zloupotrebljavao položaj i ovlasti korištenjem pečata Saveza, te samoinicijativno i samovoljno podizao novac bez znanja drugih ovlaštenih osoba i odluka Saveza.

Prema navodima UO GSBiH, Tinjić je samoinicijativno u FIG-u (Internacionalna gimnastička federacija) odjavio potpredsjednicu Snežanu Bijelić kao kontakt osobu s GSBiH. Bez saglasnosti stručnih odbora entitetskih gimnastičkih saveza i UO GSBiH samovoljno je za izbor sportista godine BiH nominovao svoju kćerku Vanessu Tinjić i Adisu Bijelić.

U tužbi se navodi i da je Tinjić, koristeći memorandum i pečat Saveza, ovjeravao pojedine dokumente bez odluka UO GSBiH. Također, opstruirao je sjednice UO GSBiH koje je, sukladno Statutu i rješenju GSBiH, sazivala potpredsjednica Snežana Bijelić.

Naposljetku, Mirsad Tinjić se tereti i za nepodnošenje finansijskog izvještaja, kao i za neizdavanje takmičarskih licenci koje su platili roditelji, te za mobing nad drugim članovima Saveza i opstrukciju u radu GSBiH.

Odlukom UO GSBiH Tinjiću je oduzeo pravo potpisivanja službenih dokumenata Saveza, o čemu je obaviještena banka u kojoj su deponovani potpisi ovlaštenih potpisnika.

Sva dokumentacija koja potkrepljuje navedene činjenice dostavljena je svim spomenutim institucijama i nalazi se u arhivi, navodi se u obavijesti GSBiH i entitetskih saveza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.