TUZLANSKI KANTON

IZ SREBRENIK Džamija dočekuje ramazan u novom ruhu

Akcija džemata Ježinac Medžlisa

Autor:O. M.

1.6.2016

U okviru priprema za predstojeći ramazan, džematlije džemata Ježinac, u saradnji sa Medžlisom Islamske zajednice Srebrenik, uspješno privode kraju akciju rekonstrukcije i uređivanja mjesne džamije. Džemat Ježinac nastao je izdvajanjem iz susjednog džemata Špionica sredinom 2001. godine, kada je u ovom naselju izgrađena i svečano otvorena prva džamija.

mahfil

Ugrađena i nova ograda na mahfilu

Kako u proteklih 15 godina nije bilo značajnijih zahvata na novosagrađenoj džamiji, Džematski odbor, na čelu sa mjesnim imamom Omerom ef. Majstorovićem, odlučio je da njihova džamija predstojeći ramazan dočeka u novom ruhu. U sklopu ove akcije, umjesto dotrajale drvene stolarije, ugrađeni su novi PVC prozori, a postavljena je i nova ograda na mahfilu. Stepenište koje vodi do mahfila, obloženo je mermernim pločama.

U temeljitu rekonstrukciju i uređenje džamije u Ježincu, prema riječima Damira ef. Babajića, portparola Medžlisa IZ Srebrenik, uloženo je skoro 20.000 maraka. Džematlije Ježinca prikupili su skoro 12.000 KM, a ovu akciju podržali su i Medžlis IZ Srebrenik, firma “MM-Inox” i hadžija Idriz Muratović sa suprugom Nurom.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.