TUZLANSKI KANTON

TUZLA Burna rasprava na sjednici Gradskog vijeća

Opozicija ne priznaje odluke i zaključke

M. MUHAMEDBEGOVIĆ

1.6.2016

Burna rasprava između vijećnika vladajućih i opozicionih stranaka obilježila je i jučerašnju sjednicu Gradskog vijeća Tuzla. 

Poštivanje odredbi 

Četverosatnoj raspravi, obilježenoj čestim pauzama, prethodila je inicijativa pet klubova opozicije (SBB, SDA, HDZ, TA, NSRzB) da se u dnevni red uvrsti njihova inicijativa kojom se od Komisije za statutarna pitanja i propise traži mišljenje o tome jesu li odluke i zaključci s prošle sjednice doneseni uz poštivanje odredbi Zakona o principima lokalne samouprave i Poslovnika o radu Gradskog vijeća. 

Naime, vijećnici opozicionih stranaka tvrdili su da su odluke i zaključci na prošloj sjednici, koja je održana početkom maja, doneseni mimo zakona, odnosno da nakon njihovog napuštanja sjednice pozicija, predvođena SDP–om, u pojedinim momentima nije imala kvorum, a samim tim je, tvrde, upitna i legitimnost održane sjednice. 

Kako je kazao Ivica Kovačević (HDZ), u pojedinim momentima u sali nije bilo 16 vijećnika, koliko je potrebno za kvorum. 

- Predsjedavajući je bio dužan da u svakom trenutku svih 16 vijećnika bude u sali. Ukoliko bi netko od vijećnika izašao van, predsjedavajući je dužan zaustaviti sjednicu i dati pauzu, dok se taj vijećnik ili više njih ne vrate. Sumnjamo da to nije bio slučaj i upravo zbog toga sumnjamo u zakonitost sjednice – kazao je Kovačević. 

Utvrditi kvorum

Sabahudin Imamović, predsjednik Kluba SDA, istakao je da traži da se formira nezavisno tijelo koje će pregledati videosnimak i utvrditi je li bilo kvoruma ili nije.

Podrška nelegalnosti  

Prema riječima Elvira Kasumovića, predsjednika Kluba SBB-a, prihvatanjem zapisnika i odluka donesenih na prošloj sjednici Gradskog vijeća slabašna većina predvođena SDP–om legalno je podržala nelegalnu sjednicu.

- Na snimcima koje posjedujemo vidi se da nije dolazilo do prekida sjednica kada bi neko napustio salu, a samim tim odluke donesene na toj sjednici su nelegalne – istakao je Kasumović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.