TUZLANSKI KANTON

Gradonačelnik Splita posjetio Tuzlanski kanton

Akcentirane sličnosti i poveznice u oblasti obrazovanja

Fena

2.6.2016

Snažnije povezivanje i strukturirana međuregionalna saradnja, bile su teme današnjeg sastanka u Tuzli delegacija Vlade Tuzlanskog kantona i Grada Splita iz Republike Hrvatske.

Kako je saopćeno iz Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa TK, prezentirane su sličnosti i razlike ovih dvaju regiona, te konstatovano da postoji mnogo sličnosti u procesima privatizacije, kao i manjak iskrenih investitora, a kao rezultat čega je i u splitskoj i u tuzlanskoj regiji došlo do urušavanja nekih velikih privrednih subjekata.

- Tuzla je još prilično industrijaliziran grad, dok je Split, koji je po ovom, ali i nekim drugim osnovama, vrlo uporediv s Tuzlom, nažalost izgubio svoju tešku industriju - izjavio je tokom sastanka gradonačelnik Splita Ivo Baldasar.

Posebno su akcentirane sličnosti i poveznice u oblasti obrazovanja, te istaknuta činjenica da Univerzitet u Tuzli raspolaže određenim usmjerenjima koja su u Splitsko-dalmatinskoj županiji deficitarna.

- Naš je zadatak da u svim oblastima gdje to možemo, strukturiramo i sistematiziramo našu saradnju i da povežemo međusobne ponude i potražnje. Iako smo mi više orijentirani i međusobno gravitiramo s Vukovarsko-srijemskom i Osječko-baranjskom županijom u Republici Hrvatskoj, saradnja sa Splitsko-dalmatinskom županijom i Gradom Splitom otvara nam vrata za pristup nekim drugim međunarodnim fondovima - rekao je premijer TK Bego Gutić.

S tim u vezi s gradonačelnikom Baldasarom premijer Gutić je dogovorio da organi uprave Tuzlanskog kantona, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita svoje kapacitete i resurse međusobno stave na raspolaganje, a sve kako bi se nivo međusobne saradnje i odnosa podigao na znatno viši nivo.        

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.