TUZLANSKI KANTON

TUZLA Otvoren Centar za promociju proizvoda sjeveroistočne Bosne

Posjetioci oduševljeni "Dodirom tradicije"

M. MUHAMEDBEGOVIĆ

3.6.2016

Turistička ponuda Tuzle, Tuzlanskog kantona, ali i kompletne regije sjeveroistočne Bosne, od jučer je bogatija za Centar za promociju tradicionalnih proizvoda ovoga kraja "Dodir tradicije".

Glineno posuđe 

Ovaj centar zamišljen je kao promocija tipičnih tradicionalnih proizvoda sjeveroistočne Bosne. Razne vrste džemova i sireva, med, ajvar, ali i tradicionalni bosanski ćilimi i nošnje, samo su dio ponude Centra.

tuzla1

Partner na projektu otvaranja Centra bilo je i tuzlansko Udruženje „Bosper". Prema riječima direktorice Udruženja Dinke Huremović, ovo je samo jedan od koraka ka daljnjem razvoju, valorizaciji i komercijalizaciji tradicionalnih bh. proizvoda. 

- Centar nudi raznoliku ponudu tipičnih proizvoda, koji uključuju kako zanatske tako i prehrambene proizvode. Od zanatskih radova nudimo kovačke i drvorezbarske proizvode, glineno posuđe, te razne vrste keranja. Od prehrambenih proizvoda nudimo i pekmeze te sokove spravljene po tradicionalnim recepturama - istakla je Huremović. 

dinka-1

Huremović: Razvoj bh. proizvoda

Pravi potez 

Brojni posjetioci jučer nisu krili oduševljenje otvaranjem ovakvog objekta u Tuzli. 
Za sugrađanku Dženanu Pirić, koja ima više od 20 godina pčelarskog iskustva, otvaranje ovakvog centra pravi je potez. 

- Putujući po svijetu, vidjela sam dosta ovakvih ili sličnih objekata. Drago mi je da je naš med našao svoje mjesto među mnogobrojnim tradicionalnim proizvodima - rekla nam je Pirić. 

dzenana1

Pirić: Slični objekti 

Miris i duša BiH

Kako je kazao direktor Nezavisnog biroa za razvoj iz Modriče Enver Sarvan, svi koji posjete Centar moći će s tog mjesta ponijeti miris i dušu Bosne i Hercegovine. Istakao je da se promocijom tipičnih bh. proizvoda čuva bh. tradicija.

- Vrijeme je da tipični bh. proizvod dobije pravu vrijednost, onu koju zaslužuje. Da se sačuva, brendira, mapira i valorizira - rekao je Sarvan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.