TUZLANSKI KANTON

TUZLA Usvojen novi Zakon o visokom obrazovanju

Većinom glasova na Kantonalnoj skupštini

E. SKOKIĆ

7.6.2016

Zastupnici u Skupštini TK na jučerašnjem zasjedanju većinom glasova usvojili su novi Zakon o visokom obrazovanju TK. Nacrt zakona o visokom obrazovanju, koji je usvojen krajem aprila, izazvao je brojne polemike, a nakon provedene javne rasprave, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zlatan Muratović (SBB) naglasio je da je 80 posto iznesenih primjedbi uvaženo. 

zlatan5

Muratović: Uvažene primjedbe

Uvođenje reda

- Sve konstruktivne prijedloge smo uvažili, baš kako smo i najavili nakon usvajanja nacrta. Nova zakonska rješenja su usaglašena s Okvirnim zakonom BiH - kazao je Muratović, koji je konstatirao da nema govora o tome da se novim zakonskim rješenjima zadire u autonomiju Univerziteta. 

Tokom diskusije zastupnici su najčešće govorili o tome da se u oblasti visokog obrazovanja na području TK mora uvesti više reda. 

- Vlada TK je preuzela veliku odgovornost i, moramo priznati, napravljeni su veliki pomaci da se stanje u ovoj oblasti uredi. Ovim zakonom želimo da se Univerzitet u Tuzli ojača i vrati na poziciju gdje objektivno pripada - kazao je zastupnik Nedžad Hamzić (SBB). 

Rad Univerziteta 

Zastupnici u Skupštini TK jučer nisu prihvatili Izvještaj o radu Univerziteta u Tuzli za 2015. godinu. Podsjetimo, u 2015. i prethodnim godinama na čelu Univerziteta u Tuzli bio je rektor Enver Halilović, koji je odnedavno direktor Agencije za kvalitet visokog obrazovanja BiH. 

Nakon odlaska na direktorsku poziciju, nije obavljena primopredaja dužnosti u momentu kada je Aida Crnkić izabrana za v. d. rektorice. 

Pravosudne institucije

U daljnjem toku sjednice Skupštine TK usvojen je Izvještaj o radu Kantonalnog pravobranilaštva. Razmatrani su godišnji izvještaji pravosudnih institucija s područja TK. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.