TUZLANSKI KANTON

VLADA TK Data saglasnost na plan upisa u srednje škole

Najviše interesa očekuje se za medicinske škole

E. SKOKIĆ

9.6.2016

Vlada Tuzlanskog kantona na jučerašnjem redovnom zasjedanju dala je saglasnost na plan upisa učenika u srednje škole za školsku 2016./2017. godinu. Predviđeno je da srednjoškolsko obrazovanje pohađa 5.217 učenika, što je u odnosu na 2014. godinu manje za 177. 

Dostavljen prijedlog

- Prijedlog plana upisa dostavljen nam je od školskih odbora. Prošao je javnu raspravu, u kojoj su učestvovali direktori srednjih škola, predstavnici Ministarstva, Pedagoškog zavoda i tržišta rada. Planirano je da u gimnazije upišemo 1.500 učenika, u tehničke škole 2.759, u stručne 2.116, umjetničke 76, u vjerske 100 i specijalne škole 16 učenika - pojašnjava Zlatan Muratović (SBB), ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK. 

Očekuje se da i ove godine najviše interesiranja bude za upis u medicinske škole. Nedavno je osnovana Mješovita škola Lukavac, u okviru koje će egzistirati i medicinska. 

- U Kladnju, Lukavcu i Živinicama upisat ćemo po dva odjeljenja, u Gradačcu jedno, a u Tuzli devet odjeljenja u medicinskoj školi - kaže Muratović. 

zlatan-5

Muratović: Javna rasprava 

Spriječiti nasilje

Vlada TK osvojila je i Nacrt zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama. Sekretar MUP-a TK Safet Begić naveo je da je rok za provođenje javne rasprave 60 dana. 

- Na nivou države BiH ovakvog zakona nema, ali su ga usvojili neki od kantona. Predviđene su preventivne i represivne mjere. Kazne za organizacije kreću se u rasponu od 2.000 do 10.000 KM, a za pojedince od 200 do 1.000 KM - ističe Begić. 

U MUP-u TK vodit će se posebna evidencija navijača koji će kršiti zakonske odredbe. Takvim navijačima bit će zabranjen pristup stadionu u zoni od tri kilometra, a vjerovatno će se morati na dan utakmice javljati u najbližu policijsku stanicu. 

Izricanje zabrane 

- Čim neko od prekršilaca završi u našoj evidenciji, moguće je izricanje zabrane dolaska na stadione ili u dvorane. Također, zabranjeno je i točenje alkohola u krugu od tri kilometra, i to tri sata prije i tri sata poslije utakmice - kaže Begić.

Stati ukraj huliganima

Zakonom o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama želi se stati ukraj huliganima. U MUP-u TK očekuju da će nakon javne rasprave zakonske odredbe zaživjeti na području TK. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.