TUZLANSKI KANTON

OMEROVIĆ: Prioritet Općine Srebrenik je otvaranje poslovne zone u Brezju

Načelnik općine za "Avaz"

O. MUJKIĆ

9.6.2016

Otvaranje poslovne zone u naselju Brezje prioritet je Općine Srebrenik u ovoj godini. To je u razgovoru za "Avaz" potvrdio načelnik općine Nihad Omerović (SDA), koji je na ovoj funkciji od oktobra 2014. godine.

Asfaltiranje puteva 

- U proteklom periodu zaobilazili su nas investitori i velike firme jer im nismo mogli ponuditi prostorne kapacitete. Usvajanjem prostornog plana na narednoj sjednici Općinskog vijeća Brezje će biti jedna od perspektivnih lokacija. Nakon što ove godine riješimo infrastrukturu, već sljedeće ćemo otvoriti ovu poslovnu zonu, koja će poboljšati poslovni ambijent i privući investitore - dodao je Omerović.

Zahvaljujući finansijskoj stabilizaciji, ovogodišnji općinski budžet iznosi više od 16 miliona KM. Osim toga što je stabilizirajući, istovremeno je i razvojnog karaktera. 

- Za razvoj infrastrukture izdvojit ćemo oko 4 miliona KM, a značajna sredstva osigurali smo i od viših nivoa vlasti pa će ulaganja u lokalnu infrastrukturu premašiti iznos od 10 miliona KM - istakao je Omerović. 

Već je završeno asfaltiranje ulice 1. marta, a potpisani su i ugovori za asfaltiranje deset lokalnih puteva. 

Pješačke staze 

Za uređenje korita Tinje planirano je blizu 1,6 miliona KM te još 500.000 KM za sanaciju kritičnih tačaka, dok će 700.000 biti izdvojeno za sanaciju korita Slanjske rijeke. 

- U toku je i regulacija Mulahmetovića potoka te sanacija puta u Gornjem Srebreniku da bi se olakšao pristup srednjovjekovnoj tvrđavi, čiji je nastavak uređenja, također, planiran. Skoro 200.000 KM bit će uloženo u izgradnju dvije pješačke staze u gradu, a prioritet će biti formiranje turističke zajednice - pojasnio je Omerović. 

 

Zatvaranje deponije u Babunovićima

Jedan od značajnih projekata koji će obradovati Srebrenčane je i zatvaranje gradske deponije u Babunovićima. Za ovu namjenu osigurano je oko 1,9 miliona KM, a početak radova očekuje se narednih dana. 

Posebno mjesto u programu rada za naredni period zauzimaju rješavanje problema vodosnabdijevanja i izgradnja kanalizacione mreže u svim naseljima, od tunela Drenik do Previla, u kojima živi oko 18.600 stanovnika.

Izgrađene 22 kuće

Kada je riječ o protekloj godini, Omerović je istaknuo da je prioritet bila finansijska konsolidacija budžeta. 

- U tome smo uspjeli, a na kraju godine smo imali 1.120.000 KM suficita. U funkciju smo stavili i novu zgradu općinskih organa uprave, što je doprinijelo znatnom poboljšanju efikasnosti rada općinske administracije. Ipak, najviše energije utrošeno je na saniranje posljedica katastrofalnih poplava pa su izgrađene 22 nove kuće u naselju Brezje, a u fazi izgradnje je još 13 - kazao je Omerović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.