TUZLANSKI KANTON

Rukometna legenda Abas Arslanagić danas boravio kod rođaka Dine Čolića

Krvi nije voda, rođaci se posjećuju, a tema razgovora je rukomet

H. ČALIĆ

13.6.2016

Nekada najbolji rukometni golman svijeta, koji se ovim sportom počeo baviti u rodnoj Derventi, nastavio u Borcu iz Banja Luke i reprezentaciji bivše Jugoslavije, sa kojom je prije 44 godine na Olimpijadi u Minhenu osvojio zlatnu medalju, Abas Arslanagić-Ako, kad god ima priliku navrati do svoga rođaka Dine Čolića u Gračanicu.

Nakon što se ispitaju o zdravlju i putevima koji su ih odveli na različite strane, otpočne priča o rukometu. U Gračanici je prije četiri godine popularni Ako promoovirao svoju knjigu.

„Rukometni golman“. Sjeća se i svojih utakmica sa R.K. Gračanica dok je branio za Derventu i Borac. Kada je saznao da je Gračanica ove godine ipala iz Premijer rukometne lige BiH, bio je razočaran.

Dino Čolić je također bivši uspješan rukometaš, pa trener Gračanice i francuske ekipe „Flori Lezobre“. Svoj životni i rukometni put ispisao je u knjizi „Moje dvije domovine“ ( BiH i Francuska, u kojoj je oženio suprugu Lilian s kojom ima troje djece).Danas svi žive u Gračanici.

arslanagic-sa-suprugom-i-colicem-pred-kucom-potomaka-nebojske-popovica-u-gracanici

Rođaci Dino i Ako potom su u naselju Varoš u Gračanici posjetili kuću Mare Popović, bosansku čardakliju, koja je obnovljena i dodijeljena na korištenje udruženu „Gračaničko keranje“.

Ovo je kuća djeda Nebojše Popovića, također rukometne legende, nekada najboljeg pivotmena svijeta i igrač Borac iz Banja Luke. Bilo je govora da će kuću svojih predaka posjetiti i Popović, ali nije našao slobodnog vremena, s obzirom da živi i radi u Arapskim Emiratima.

U domu Čolića, popila se bosansko-francuska kafa, a onda je Ako morao nazad, kući u Istri gdje živi.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.