TUZLANSKI KANTON

Klizište pretvorio u botanički vrt

Poduhvat Almira Tursunovića iz Gornje Tinje

O. MUJKIĆ

2.7.2016

Almir Tursunović, 53-godišnji općinski službenik, u blizini porodične kuće u Gornjoj Tinji kod Srebrenika sam je napravio etno-dvorište i botanički vrt, čija ljepota nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Ugodno mjesto

Ovaj svojevrsni poduhvat počeo je prije šest godina, i to na parceli potpuno uništenoj klizištem, a zahvaljujući njegovoj upornosti i originalnim idejama, nekada beskorisno zemljište pretvoreno je u ugodno mjesto za odmor i rekreaciju.

botanicki-vrt-tinja

Botanički vrt plijeni svojom ljepotom

Na ravnanje terena i uklanjanje kamena i drugog materijala utrošio je stotine sati rada, a potom je krenuo u zasađivanje cvijeća i ukrasnog drveća. Tako danas pravi botanički vrt ukrašava desetke ruža, karanfila, čempresa, starinskih loza i ukrasnog bilja. Sredinom parcele dominira lijepo uređeno korito potoka, a ovaj prelijepi prostor upotpunjen je i malim jezerom, ljuljačkama, lijepo oblikovanim klupama i ostalim rekvizitima za odmor i rekreaciju u prirodi.

- Uz malo mašte, ali puno fizičkog rada i znoja uspio sam stvoriti prelijep kutak za sebe i svoje mališane, ali i za sve dobronamjerne ljude i ljubitelje prirode. Ovakav projekt zaista ne iziskuje velika ulaganja. Drvo nabaviš iz šume, kamen iz rijeke, stare cigle pokupiš s odlagališta građevinskog materijala, a sve ostalo se nađe kod kuće ili prijatelja. Samo treba uživati dok radiš, jer ideje naviru same kad radiš ono što voliš i u čemu uživaš - ističe ovaj veliki ljubitelj prirode.

drvena-kucica-tinja

Napravio i prelijepu drvenu kućicu

Drvena kuća

Prelijep ambijent upotpunjuju i zečevi, kornjače, golubovi, grlice, paunovi, ukrasne kokoši i druge sitne životinje. Napravio je i malu drvenu kuću, u kojoj brižljivo čuva starinske kućanske i druge predmete koji su se koristili prije 100 i više godina. Zidove ukrašavaju i slike starih džamija i drugih objekata, a sve ove predmete brižljivo sakuplja da bi posjetiocima pokazao kako se nekada živjelo na ovim prostorima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.