TUZLANSKI KANTON

SAPNA Ponosni na uzgoj i zaštitu divljači

Lovačko društvo "Mustafa Husić Čektalo"

M. MUHAMEDBEGOVIĆ

14.7.2016

Lovačko društvo “Mustafa Husić Čektalo“ jedino je lovačko društvo koje egzistira na području općine Sapna. Osnovano je 1993. godine, a danas se proteže na oko 11.000 hektara. U svom sastavu ima 12 grupa i 340 članova. Ono što ga izdvaja od drugih jeste i to što u svom sastavu ima 30 maloljetnih članova, koji zbog godina nemaju status lovca, ali svojim radom i zalaganjem pomažu starijim članovima u hranjenju i uzgoju životinja. Osim njih, društvo još ima i 30 pripravnika. 

Bogato lovište

Kako nam je rekao Ismet Memić, predsjednik LD, ono čime se posebno ponose jesu uzgoj i zaštita divljači, a lov je, kako kaže, nešto posljednje. 

- Prvi segment u našem radu jeste zaštita i uzgoj životinja i tome pridajemo najviše pažnje. Zbog toga i jesmo jedno od najbogatijih lovišta ne samo na području Tuzlanskog kantona već i cijele države. Sve to radimo s puno truda i ljubavi, jer samo tako se i može biti lovac. Time ćemo našim mladim i budućim članovima ostavili očuvano i jako lovište, ali i pokazati na koji način trebaju da se odnose prema prirodi i životinjama - govori nam Memić. 

Za nešto više od 20 godina, koliko postoji, društvo je, priča Memić, u izgradnju postojeće infrastrukture uložilo oko pola miliona KM.

sjetva-hrane

Zasijali kukuruz, pšenicu

Osigurati hranu

- Imamo 12 lovačkih kuća i jedan centralni lovački dom. Uz to imamo veliki broj hranilica i čeka. Stalno radimo na tome da divljači osiguramo hranu, pa smo stoga i ove godine zasijali kukuruz, krompir, pšenicu. Ovaj prostor Majevice, na koji se mi naslanjamo, obiluje fazanima, zečevima, srndaćima, divljim svinjama... - ističe Memić. 

Prema njegovim riječima, najstariji lovac je Sabit Memić (78), a lovom se bavi više od 50 godina.

izgradnja-ceka

Izgradnja čeka

Dovode i djecu

Memić nam pojašnjava da se ljubav prema lovu uči od malih nogu te da je zbog toga među članovima njihovog društva dosta onih koji sa sobom na lovačka druženja dovode svoju djecu. 

- Biti lovac ne znači nužno ubijanje divljači. To je mnogo više od toga. Kroz druženja i akcije prepričavamo doživljaje, bolje se upoznajemo, ali i izlaskom u prirodu dodatno se odmorimo. To je ono što lovu daje jednu drugu dimenziju - kaže on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.